| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Σε funds έχουν περάσει κόκκινα δάνεια ύψους 38,9 δισ.

 

Πέμπτη, 18/03/2021

 

   Share

 

Στα 38,9 δισ. ευρώ έναντι 32,7 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο του 2020 ανήλθε στο τέλος του προηγούμενου χρόνου η αξία των κόκκινων δανείων που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες σε funds, καταγράφοντας αύξηση κατά 6,3 δισ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά έχουν φύγει από την κυριότητα των τραπεζών και τη διαχείρισή τους έχουν αναλάβει ειδικές εταιρείες που λειτουργούν ως εντολοδόχοι των επενδυτικών κεφαλαίων που έχουν αγοράσει αυτά τα χαρτοφυλάκια.

 

 

Όπως αναφέρει η Καθημερινή:

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, από αυτά ο μεγαλύτερος όγκος είναι δάνεια νοικοκυριών η ονομαστική αξία των οποίων είναι 18,9 δισ. ευρώ και σε αυτά περιλαμβάνονται κυρίως καταναλωτικά δάνεια αξίας 11,5 δισ. ευρώ. Οι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια αποτέλεσαν την πρώτη κατηγορία κόκκινων δανείων που μεταβίβασαν οι τράπεζες, ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνονται, κυρίως μέσω των τιτλοποιήσεων χαρτοφυλακίων, και οι πωλήσεις στεγαστικών δανείων. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η αξία των στεγαστικών δανείων που έχει περάσει σε funds και σε εταιρείες διαχείρισης ανήλθε στο τέλος του 2020 σε 7,3 δισ. ευρώ από 4,4 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 3 δισ. ευρώ.

 

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν και τα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων που έχουν περάσει στην ιδιοκτησία επενδυτικών κεφαλαίων, καθώς αυτή η κατηγορία περιλαμβάνεται επίσης στις τιτλοποιήσεις που υλοποιούν οι τράπεζες. Η αξία των επιχειρηματικών δανείων που έχουν μεταβιβαστεί αυξήθηκε στα τέλη του 2020 στα 13,9 δισ. ευρώ από 11,3 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο του 2020 και από αυτά τα 8,2 δισ. ευρώ είναι δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε 6,1 δισ. ανέρχεται η αξία των δανείων που οφείλονται από ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρήσεις, ενώ 97 εκατ. ευρώ είναι η αξία χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν μεταβιβαστεί. 

 

Η αξία των κόκκινων δανείων που φεύγει από την κυριότητα των τραπεζών αυξήθηκε περαιτέρω το α΄ τρίμηνο του 2021 μέσω δύο μεγάλων τιτλοποιήσεων που έχουν ολοκληρωθεί από την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς, και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω καθώς και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δρομολογήσει νέες τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του μηχανισμού των κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλή».

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....