| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Σεντένο: Φοβάμαι καταστροφικές εξελίξεις χωρίς ισχυρό Ταμείο Ανάκαμψη

 

Παρασκευή, 01/05/2020

 

   Share

 

Την κρίσιμη σημασία μίας συντονισμένης πολιτικής επαρκούς μεγέθους για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη, τόσο για τις πιο αδύναμες χώρες όσο και για το ίδιο το μέλλον της ενιαίας αγοράς, υπογραμμίζει ο Μάριο Σεντένο σε συνέντευξή του στους ανταποκριτές πέντε ευρωπαϊκών εφημερίδων, μεταξύ των οποίων και η «Κ».

 

 

Το Ταμείο Ανάκαμψης «θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην αποφυγή ενός σεναρίου διπλής ύφεσης» μετά τη λήξη του συναγερμού, τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup. «Πρέπει να απλώσουμε το κόστος της ανάκαμψης από την κρίση σε βάθος χρόνου. Είναι μία κοινή προσπάθεια, σημαντική για όλες τις χώρες της Ευρώπης – αν και είναι ακόμα πιο σημαντική για εκείνες που ήδη έχουν υψηλά επίπεδα χρέους.  Υπάρχουν πολλές δυνατότητες να το κάνουμε αυτό – όλες εφικτές εντός των ισχυουσών ευρωπαϊκών συνθηκών. Ζητούμε καινοτόμες λύσεις, όπως αυτές που έχουν ήδη προταθεί, και πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ακριβώς αυτό σε μία-δύο εβδομάδες».

 

«Αν το κόστος της ανάκαμψης το επωμιστούν οι χώρες εμπροσθοβαρώς, ελλοχεύει ο κίνδυνος της χρηματοοικονομικής αστάθειας και του κατακερματισμού και η διολίσθηση εκ νέου στον φαύλο κύκλο της προηγούμενης κρίσης» συνεχίζει ο Σεντένο. «Πρέπει να το αποφύγουμε αυτό. Αυτή τη φορά δεν έχουμε μία κρίση που πηγάζει από διαρθρωτικά προβλήματα και πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό. Προσδοκώ ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα της κρίσης με τρόπο που να μην οδηγήσει σε ένα δεύτερο κύμα οικονομικών προβλημάτων σαν αυτό που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν».

 

Ανησυχεί ότι η ενδεχόμενη υπαγωγή του Ταμείου Ανάκαμψης στο διαπραγματευτικό πλαίσιο του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε. (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-7) θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις ή σε ένα εργαλείο ανεπαρκούς μεγέθους; «Αναζητούμε πάντα μία λύση επαρκούς μεγέθους, ευέλικτη και ταχέως διαθέσιμη», απαντά. «Γνωρίζω ότι η Ευρώπη παρουσιάζεται συχνά ως αργή στις αντιδράσεις της, αλλά ειλικρινά θεωρώ ότι αυτή τη φορά αποδείξαμε το αντίθετο. Καταλήξαμε εγκαίρως σε ευμεγέθεις απαντήσεις στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Νομίζω ότι το ίδιο θα ισχύσει και για τη φάση της ανάκαμψης».

 

Ο Σεντένο παραδέχεται ότι «η ταυτόχρονη αναζήτησης λύσης για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΠΔΠ ενέχει τον κίνδυνο εμπλοκής σε μακρές διαπραγματεύσεις για ζητήματα άσχετα με το νέο Ταμείο. Αλλά θεωρώ ότι αν η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ευθυγραμμιστεί με τα μηνύματα που προέκυψαν από το πιο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα καταλήξουμε σε μία λύση αρκετά γρήγορα, χωρίς εκπτώσεις στο μέγεθος». 

 

Δεδομένης της συγκρουσιακής συνόδου του Φεβρουαρίου για το ΠΔΠ και των φιλοδοξιών των χωρών του Νότου για το νέο Ταμείο, θεωρεί ότι έχουν μετακινηθεί επαρκώς χώρες όπως οι «φειδωλοί 4» από τις θέσεις ώστε να είναι εφικτό ένα πακέτο που θα κάνει τη διαφορά; Ο Σεντένο επικαλείται την εμπειρία των πρόσφατων συνεδριάσεων του Eurogroup, όπου «όλες οι χώρες επέδειξαν σημαντική διάθεση για συμβιβασμό». Ο Φεβρουάριος, υπογραμμίζει, «είναι μακριά στο παρελθόν. Έκτοτε, ένα νέο αίσθημα διέπει τις συζητήσεις, που κάνει εφικτή την επίτευξη συμφωνίας».

 

Δεν παραμένουν, ωστόσο, εντελώς ασύμβατες οι ερμηνείες των αποφάσεων που έχουν ληφθεί και των κατευθύνσεων που έχουν δοθεί μεταξύ π.χ. χωρών όπως η Γαλλία και η Ολλανδία; Ο πρόεδρος του Eurogroup αποφεύγει να σχολιάσει τις θέσεις συγκεκριμένων κρατών-μελών. Μιλά ωστόσο για τις πρωτοφανείς πιέσεις που βιώνει το ευρωπαϊκό εγχείρημα - «χωρίς προηγούμενα στα τελευταία 70 χρόνια» - και τονίζει την απειλή κατάρρευσης της ενιαίας αγοράς, που θα είναι μία «καταστροφή», όπως λέει. «Κοιτάξτε πόσο μικρές και ανοιχτές είναι οι περισσότερες. Πολλές εξάγουν άνω του 50% του ΑΕΠ τους και περισσότερα από τα ¾ των εξαγωγών αυτών πηγαίνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν μπορώ να φανταστώ μεγαλύτερη μορφή αλληλεξάρτησης, πιο έντονη μορφή αμοιβαιοποίησης από αυτήν. Εξαιτίας αυτού, πιστεύω ότι θα βρούμε μία ασφαλή “ζώνη” προσγείωσης και για το Ταμείο Ανάκαμψης».

 

Πηγή: Καθημερινή

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....