Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

07:52 - 08/11/18

Σημαντικές για τις συντάξεις οι σημερινές εκτιμήσεις της Κομισιόν

 

Την ετυμηγορία των Βρυξελλών για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας περιμένουν σήμερα κυβέρνηση και αγορές. Οι φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν για τους ρυθμούς ανάπτυξης των κρατών- μελών δίνονται στη δημοσιότητα και στην περίπτωση της Ελλάδας είναι καθοριστικής σημασίας για τα σχέδια της κυβέρνησης και ειδικά για την πρόθεση να μην εφαρμόσει την περικοπή των συντάξεων το 2019.

 

 

Όπως γράφει η Ναυτεμπορική, η Αθήνα ελπίζει σε μία ουσιαστική αναβάθμιση των προβλέψεων της Επιτροπής, που έως τώρα προειδοποιούσε για αναιμική ανάπτυξη, κόντρα στις προσδοκίες για ένα άλμα ύστερα από πολυετή και βαθύτατη ύφεση. Από το πόσο δυναμική θα είναι η ανάπτυξη εξαρτάται άμεσα η επίτευξη ή και υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων. Για να υπάρξει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος για κατάργηση του μέτρου των συντάξεων και θετικά μέτρα, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που μέχρι στιγμής απέκλιναν από εκείνες των Βρυξελλών. 

 

Όπως έχει ήδη γράψει η «Ν» για να «συμβαδίσει» με τις ελληνικές εκτιμήσεις, η Κομισιόν θα πρέπει να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τουλάχιστον συγκριτικά με αυτές που είχε κάνει τον περασμένο Μάιο. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν είχε εκτιμήσει στο 1,9% τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος, ενώ για το 2019 μιλούσε περί ρυθμού της τάξεως του 2,3%. H ελληνική κυβέρνηση έχει συντάξει τον προϋπολογισμό πάνω στην πρόβλεψη ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2,1% και ότι το 2019 ο πήχης θα φτάσει στο 2,5%.

 

Αυτή η διαφορά των 0,2 ποσοσταιών μονάδων δεν είναι καθόλου αμελητέα. Μεταφράζεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ, την ώρα που Αθήνα και θεσμοί δίνουν μάχη εκατομμύριο-εκατομμύριο για τον δημοσιονομικό χώρο του 2019, προκειμένου να συμφωνηθούν τα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν την επόμενη χρονιά.

 

Με τις προβλέψεις της Κομισιόν θα κλείσει ο κύκλος των εκτιμήσεων για την επόμενη χρονιά, καθώς το ΔΝΤ χει ήδη δημοσιεύσει τις δικές του, οι οποίες μάλιστα δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τις αντίστοιχες της ελληνικής κυβέρνησης. Άλλα επίσημα στοιχεία που θα καταδείξουν την ακρίβεια των προβλέψεων δεν αναμένεται να υπάρξουν μέσα στο επόμενο κρίσιμο διάστημα, καθώς η πορεία του ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο θα δημοσιευτεί στις 4 Δεκεμβρίου, δηλαδή μετά την καθοριστική συνεδρίαση του Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου. 

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....