| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων

 

Τετάρτη, 13/05/2020

 

   Share

 

Περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων καταγράφηκε σήμερα καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει τις αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος PEPP. Συνολικά η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος αυτού, έχει αποφασίσει να διαθέσει περίπου 750 δισ. ευρώ.

 

 

Η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αυτό, παρόλο που λειτουργεί με μεγαλύτερη ευελιξία, αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής της Τράπεζας της Ελλάδος (πρόκειται για το λεγόμενο κεφαλαιακό κλειδί) το οποίο ανέρχεται σε περίπου 2,47%. Άρα το συνολικό ποσό των ελληνικών ομολόγων που θα μπορούσαν να αγοραστούν από την ΕΚΤ ανέρχεται σε περίπου 18,5 δισ. ευρώ.

 

Ωστόσο, το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων παραμένει αρνητικό μετά και την δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ ότι θα σεβαστεί την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας της, με την οποία στην ουσία υποχρεώνεται η Γερμανία να αμφισβητήσει νομικά την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

 

Έτσι, στην εγχώρια δευτερογενή αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν σήμερα στο 2,08-2,11% από 2,17% χθες, στο 1,46% από 1,57% μειώθηκε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, ενώ του 15ετούς υποχώρησε στο 2,11% από 2,13%.

 

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 65 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 45 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,10% από 2,18% έναντι -0,52% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,625 από 2,68%.

 

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται έναντι του δολαρίου νωρίς το απόγευμα στα 1,0855 δολ. από τα 1,0846 δολ. που άνοιξε η αγορά.

 

Η απομάκρυνση του ενδεχόμενου να διολισθήσουν και οι ΗΠΑ σε αρνητικά επιτόκια, μετά τη σχετική διαβεβαίωση του επικεφαλής της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ, συνέβαλε στην ενίσχυση του δολαρίου. Ωστόσο η περαιτέρω άνοδος του αμερικανικού νομίσματος περιορίστηκε από την πρόβλεψη του κεντρικού τραπεζίτη, ο οποίος επισήμανε ότι η αμερικανική οικονομία είναι πιθανόν να εισέλθει σε μία παρατεταμένη περίοδο ασθενούς ανάπτυξης.

 

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0875 δολ.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....