Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

07:45 - 08/02/19

Σκληρότερα «stress tests» ετοιμάζει η ΕΚΤ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

 

Πρόσθετους δείκτες θα εκπονήσει η ΕΚΤ για κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι δείκτες αυτοί θα εκφράζουν πρόσθετες απαιτήσεις ρευστότητας στο πλαίσιο της νέας άσκησης που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την ικανότητα ανταπόκρισης των τραπεζών της Ευρωζώνης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

 

 

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, σε νέο τεστ προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τις τράπεζες θα προχωρήσει η ΕΚΤ και βέβαια λόγω των γνωστών προβλημάτων της με τις ελληνικές τράπεζες, οι τελευταίες βρίσκονται για άλλη μια φορά στο «μάτι του κυκλώνα».

 

Κατά τους επόμενους τέσσερις μήνες οι ρυθμιστικές αρχές του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας της ΕΚΤ (ESM) θα προσομοιώσουν σε περίπου 100 τράπεζες «δυσμενείς και ακραίες υποθετικές κρίσεις», όπως η απότομη και μαζική ανάληψη καταθέσεων.

 

Η δοκιμή, τα αποτελέσματα της οποίας μπορούν να τροφοδοτήσουν υποθέσεις για το πόσα κεφάλαια κάθε τράπεζα είναι υποχρεωμένη να κατέχει, είναι μια απάντηση στις κρίσεις που έπληξαν την ισπανική τράπεζα Banco Popular και άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια.

 

Σύμφωνα με το «ακραίο σοκ» της δοκιμής, μια τράπεζα πλήττεται από κατάρρευση των καταθέσεων, από το πάγωμα της χρηματοδότησης στη χονδρική, από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας κατά τρεις βαθμίδες και από την απόσυρση των πιστωτικών γραμμών, όλα μέσα σε έξι μήνες.

 

Η δοκιμή βασίζεται στην εμπειρία της ΕΚΤ από το 2014, που δείχνει ότι οι τράπεζες δυσκολεύονται να μειώσουν αρκετά γρήγορα τα δάνεια, όταν αντιμετωπίζουν κρίση στα ρευστά τους διαθέσιμα, που συνήθως διαρκεί τέσσερις έως πέντε μήνες.

 

Τα αποτελέσματα, τα οποία θα δημοσιευθούν συνολικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόσθετες απαιτήσεις ρευστότητας» και έχουν σχεδιαστεί για να εκθέσουν τα αδύναμα σημεία στο πώς οι τράπεζες διαχειρίζονται τα μετρητά τους.

 

Η άσκηση θα βασίζεται σε τραπεζικά στοιχεία από το τέλος του προηγούμενου έτους, γεγονός που αντανακλά την άφθονη ρευστότητα που παρέχει η ίδια η ΕΚΤ. Δεν θα λάβει υπόψη τις πιθανές αλλαγές στη νομισματική της πολιτική.

 

Θα επικεντρωθεί επίσης στην κατάσταση των μεμονωμένων τραπεζών και δεν θα προσομοιώσει καταστάσεις όταν η τράπεζα ως σύνολο είναι υπό πίεση από μακροοικονομική ή γεωπολιτική κρίση.

 

Προ των πυλών το σχέδιο για προστασία α’ κατοικίας

 

Οι ελληνικές τράπεζες, από την άλλη πλευρά, προσπαθούν και επιχειρούν να επιλύσουν τα δύσκολα προβλήματα των «κόκκινων» δανείων, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα έχουν έτοιμο το σχέδιό τους για την προστασία της α’ κατοικίας και οι CEO των τραπεζών θα αναλάβουν να συζητήσουν τις διαφωνίες τους με την κυβέρνηση.

 

Από την άλλη πλευρά, το σχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτική πτώχευση υφίσταται πολλά «μπρος-πίσω» έως ότου διαμορφωθεί. Αυτό άλλωστε εκφράζει δύο αντίθετες τάσεις που έχουν αναπτυχθεί προεκλογικά στους κόλπους της: Η μία ανησυχεί για την πορεία των τραπεζών και η άλλη όχι.

 

Κατάσταση δύσκολη για τα πιστωτικά ιδρύματα η τρέχουσα, καθώς μένουν χωρίς διαχείριση τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, ενώ σύμφωνα με τις κυβερνητικές απαιτήσεις χωρίς διαχείριση θα μείνουν και τα «κόκκινα» δάνεια καταναλωτικά ή και επιχειρηματικά που σχετίζονται με την πρώτη κατοικία.

 

Ωστόσο, κύκλοι που σχετίζονται με τους θεσμούς σημειώνουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο μονομερών ενεργειών από την κυβέρνηση, καθώς το θέμα αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά, αν όχι το βασικότερο, «προαπαιτούμενα» για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

 

Ας σημειωθεί πως η κυβέρνηση θέλει να θέσει τον πήχη στην προστασία της πρώτης κατοικίας σαφώς πάνω από τις 150.000 ευρώ, κάτι στο οποίο είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα συμφωνήσουν οι θεσμοί. Κύκλοι που μετέχουν στις άτυπες διαπραγματεύσεις θεωρούν πως τελικώς το ποσό θα καταλήξει να διαμορφωθεί στις 120.000 ευρώ.

 

Οι εκτιμήσεις μιλούν για ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία θα καταλήξει περί τις 15 Φεβρουαρίου, ώστε να καλύψει την απαίτηση των δανειστών να συμπεριληφθεί στην έκθεση της Κομισιόν στις 27 Φεβρουαρίου του 2019.

 

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση το τραπεζικό σύστημα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, οι οποίες προστατεύουν ανεξαιρέτως τις πρώτες κατοικίες για μια διετία κατ’ ελάχιστον.

 

Η πλατφόρμα στην οποία θα κρίνονται τα δάνεια θα βοηθήσει κατ’ ουσία στην αναστροφή της προαναφερόμενης τάσης.  

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....