Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

10/07/19

Στα μόλις 7,5 εκατομμύρια ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2100

 

Ο πληθυσμός της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μειωθεί και θα είναι πιο γερασμένος στο τέλος του αιώνα, με συνέπεια το μερίδιο των ανθρώπων που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας να περιοριστεί περαιτέρω, σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.

 

 
Με τις υφιστάμενες τάσεις ο πληθυσμός της χώρας μας θα μειωθεί κατά σχεδόν 30%, πέφτοντας στα 7,5 εκατομμύρια κατοίκους το 2100.

Η πληθυσμιακή πτώση στην Ελλάδα θα είναι αδιάλειπτη κατά την διάρκεια του αιώνα, σε αντίθεση με το σύνολο της ΕΕ. Ο αριθμός των κατοίκων του μπλοκ υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο απόγειο των 525 εκατομμυρίων το 2044 προτού περιοριστεί στα 493 εκατομμύρια το 2100 – που συνιστά πτώση 4% σε σχέση με σήμερα.

Δημογραφική βόμβα

Οι εξελίξεις θα επιτείνουν το χρόνιο δημογραφικό πρόβλημα στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurostat στο τέλος του αιώνα η Ελλάδα θα διαθέτει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια κατοίκους 65 ετών και άνω, που σήμερα συνιστά ηλικία συνταξιοδότησης.

Στην πράξη ένας στους τρεις κατοίκους θα είναι εκτός της αγοράς εργασίας, ενώ οι ενήλικες σε ηλικία κατάλληλη για εργασία θα είναι λίγο περισσότεροι από τους μισούς. Τα παιδιά έως 18 ετών δεν θα αντιστοιχούν ούτε στο ένα έκτο του πληθυσμού.

Αυτό σημαίνει πως η ειδική αναλογία ηλικιακής «εξάρτησης» στην Ελλάδα θα εκτοξευτεί στο 61,1% από το 34,1% που μετρήθηκε πέρυσι. Με άλλα λόγια σε κάθε άτομο 65 ετών και άνω θα αντιστοιχούν λιγότεροι από δύο άνθρωποι σε ηλικία εργασίας.

Τόσο σήμερα όσο και σε βάθος 80 ετών η χώρα μας έχει μία από τις χειρότερες αναλογίες ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη.

Ανάλογες θα είναι οι εξελίξεις στην ΕΕ, όπου το μερίδιο του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας θα περιοριστεί στο 55% το 2100, έναντι 65% που ήταν πέρυσι. Στον αντίποδα, οι κάτοικοι άνω των 65 ετών θα αναλογούν στο 31%, πραγματοποιώντας «άλμα» έντεκα μονάδων.

Η μέση αναλογία εξάρτησης στην ΕΕ θα «σκαρφαλώσει» στο 57,3%, σχεδόν διπλάσια από ό,τι ήταν πέρυσι.

 

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....