| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Στα 522 εκατ. ευρώ οι απώλειες για τα ξενοδοχεία από ακυρώσεις

 

Τετάρτη, 18/03/2020

 

   Share

 

Ισχυρότατο κτύπημα δέχεται ο ελληνικός τουρισμός εξαιτίας της εξάπλωσης του Covid-19, καθώς σε 522 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι απώλειες για τα ελληνικά ξενοδοχεία από τις ακυρώσεις δωματίων και συνεδρίων, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, η οποία διεξήχθη μέχρι και τις 14.3.2020.

 

 

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, επιπλέον, η έρευνα αποτυπώνει την πτώση στον ρυθμό μελλοντικών κρατήσεων κατά 72%, στο 92%, των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας και κατά 58%, στο 83%, των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας σε σχέση με το 2019.

Θα πρέπει ωστόσο να συνυπολογιστεί πως κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας μόνο το 1/4 των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας είχε δεχτεί πίεση για μείωση τιμών από Τour Οperators και μόνο το 12% εξ αυτών για μείωση αριθμού δωματίων, γεγονός που προεξοφλεί την περαιτέρω επιδείνωση των ρυθμών πτώσης των κρατήσεων και άρα του τζίρου των επιχειρήσεων. 

 Υπό το πρίσμα αυτό και με βάση τα σημερινά δεδομένα, το 91% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμά πως θα έχει ποσοστιαία απώλεια τζίρου το 2020 κατά 51%, ενώ το 83% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας υπολογίζει ποσοστιαία απώλεια τζίρου κατά 36% για το σύνολο του έτους. Από την έρευνα προκύπτει επίσης η εκτίμηση πως λόγω του Covid-19 κινδυνεύουν άμεσα 38.234 θέσεις εργασίας, που αντιστοιχούν στο 20,5% της συνολικής απασχόλησης στα ξενοδοχεία, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα που να απαντάνε στην καθολική μείωση της ζήτησης.


 Σε σχετική δήλωσή του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Βασιλικός, υπογραμμίζει: «Ζούμε μια πρωτοφανή παγκόσμια πρόκληση και αυτή την ώρα το σημαντικό είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και το να σταθούμε δίπλα στις υγειονομικές αρχές που δίνουν τη μάχη με τον Covid-19. Την ίδια στιγμή, όπως αποτυπώνεται στην έρευνά μας, τα ελληνικά ξενοδοχεία δοκιμάζονται σκληρά. Ως εκ τούτου και με δεδομένη τη στρατηγική σημασία του κλάδου για την πραγματική οικονομία είναι αναγκαία οριζόντια μέτρα στήριξης των ξενοδοχείων και των εργαζομένων σε αυτά, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει όλοι οι φορείς και με ειδική μέριμνα για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας. Με ευθύνη και σχέδιο μπορούμε να βγούμε νικητές και από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια».


H πορεία των κρατήσεων Ειδικότερα, αναφορικά με τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, η έρευνα αναφέρει ότι η εικόνα στις κρατήσεις δωματίων είναι: Το 92,3% των ξενοδοχείων δήλωσε ότι ο ρυθμός μελλοντικών κρατήσεων για δωμάτια κινείται πτωτικά κατά 72% σε σχέση με το 2019, στο 6,6% των ξενοδοχείων ο ρυθμός κρατήσεων για δωμάτια το 2020/2019 παραμένει ακόμα αμετάβλητος και το 1% δεν απάντησε.

 

H εικόνα για τα συνέδρια και τις εκδηλώσεις είναι: Το 83,3% των ξενοδοχείων δήλωσε ότι ο ρυθμός μελλοντικών κρατήσεων για συνέδρια/εκδηλώσεις κινείται πτωτικά κατά 85% σε σχέση με το 2019, στο 10,3% των ξενοδοχείων ο ρυθμός κρατήσεων για συνέδρια/εκδηλώσεις το 2020/2019 παραμένει ακόμα αμετάβλητος και το 6,4% δεν απάντησε. 

 

Στα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας η έρευνα καταγράφει: Για τις κρατήσεις στα δωμάτια το 83% των ξενοδοχείων δήλωσε ότι ο ρυθμός εισερχομένων κρατήσεων για δωμάτια κινείται πτωτικά το 2020 σε σχέση με το 2019 κατά 58%, στο 13,3% των ξενοδοχείων ο ρυθμός κρατήσεων για δωμάτια παραμένει ακόμα αμετάβλητος το 2020/2019, στο 1,9% θα κινηθεί ανοδικά και το 1,9% δεν απάντησε. Για τα συνέδρια και εκδηλώσεις καταγράφεται πως το 58,1% των ξενοδοχείων δήλωσε ότι ο ρυθμός εισερχομένων κρατήσεων για συνέδρια/εκδηλώσεις κινείται πτωτικά το 2020 σε σχέση με το 2019 κατά -67%, στο 35,6% των ξενοδοχείων ο ρυθμός κρατήσεων για συνέδρια/εκδηλώσεις παραμένει ακόμα αμετάβλητος το 2020/2019 και το 6,3% δεν απάντησε. 

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....