| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 

 
 

Στην τελική ευθεία για το σχέδιο «Ηρακλής

 

Παρασκευή, 15/11/2019

 

   Share

 

Μια λεπτομέρεια μένει να καλύψει το σχέδιο νόμου του APS «Ηρακλής» για να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι και αύριο. Πρόκειται για την περίμετρο ανακτησιμότητας από τους servicers, δηλαδή το ποσοστό των δανείων που θα ανακτούν οι εταιρείες και κάτω από το οποίο θα πρέπει να φεύγουν από το σύστημα «Ηρακλής».

 

 

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, το στοιχείο αυτό μελετάται από τις νομικές υπηρεσίες των τραπεζών και εκτιμάται πως το σχέδιο νόμου μπορεί να ολοκληρωθεί και σήμερα. Εν τω μεταξύ, πλήρης ήταν η συμφωνία μεταξύ τραπεζών και υπουργείου σε ό,τι αφορά τα επίμαχα σημεία ως προς το νομοσχέδιο για το APS «Ηρακλής».

 

Σύμφωνα πάντα Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τις διοικήσεις των τραπεζών, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος.  Η τραπεζική κοινότητα συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Γιώργο Ζαββό, προκειμένου να εγκριθεί η τελική μορφή του σχεδίου. Εκτιμάται πως το σχέδιο ακόμη και σήμερα θα οδεύσει προς τους θεσμούς για διατύπωση απόψεων.

 

Το σχέδιο προβλέπει πως συστήνεται η υπηρεσία που θα πραγματοποιεί το monitoring των εργασιών των servicers, προκειμένου οι ανακτήσεις να είναι όσο πιο άμεσες γίνεται. Οι servicers θα επιλέγονται μεν από τις τράπεζες, όμως το υπουργείο Οικονομικών θα έχει αυξημένο λόγο σε ό,τι αφορά τις εργασίες τους, τον έλεγχο των εργασιών αυτών και την τελική ανάλυση στην αποτελεσματικότητά τους.

 

Ως προς το θέμα τού πώς θα διανεμηθούν οι εγγυήσεις, η κατάληξη είναι να ισχύσει το δόγμα «first come, first served» και εφόσον οι εγγυήσεις δεν επαρκέσουν, θα συσταθεί ένα δεύτερο σχέδιο «Ηρακλής» με νέες εγγυήσεις.

 

Ως προς το θέμα της ρευστότητας, μολονότι υπάρχουν σκέψεις οι τίτλοι να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο, τούτο φαίνεται παρακινδυνευμένο, διότι η αγορά είναι ρηχή και μπορεί να αλλοιώσουν τις τιμές κερδοσκοπικές κινήσεις. Έτσι το πιο πιθανόν είναι να λάβει χώρα private placement ή να καταλήξουν τράπεζες και ΥΠΟΙΚ σε ένα μικτό σύστημα που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

 

Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις αυτές, για λόγους αρχής και επειδή η Ελλάδα από τον Αύγουστο του 2018 δεν βρίσκεται πια σε μνημόνιο, θα λειτουργήσουν με βάση το Ελληνικό Δίκαιο, ενώ το υπουργείο Οικονομικών δεν θα φέρει καμία αντίρρηση να υιοθετηθεί το Αγγλικό Δίκαιο για τους τίτλους που θα εκδοθούν.

 

Σύμφωνα πάντα με την Ναυτεμπορική, το νομοσχέδιο θα οδεύσει στη συνέχεια για την τελική γνωμοδότηση των θεσμών, δηλαδή της DG Cοmp (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού) και της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Μόλις ενσωματώσει τις σχετικές παρατηρήσεις πρόκειται να οδεύσει για τη Βουλή, κάτι το οποίο εκτιμάται πως θα λάβει χώρα σε περίπου ένα 10ήμερο από τώρα.

 

Το σχέδιο «Ηρακλής» θα επιτρέψει στις τράπεζες την κατ’ αρχήν εκκαθάριση των βεβαρημένων ισολογισμών τους από προβληματικά δάνεια 30 δισ. ευρώ.

 

Όλες οι τράπεζες έχουν οδηγήσει τις τιτλοποιήσεις τους για την ερχόμενη χρονιά ακόμη και αυτές που είναι έτοιμες προκειμένου να διατηρήσουν στην παρούσα φάση τα κεφάλαιά τους εν όψει τέλους του έτους και φυσικά των δύσκολων stress tests στα οποία θα υποβληθούν.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
 
   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....