| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου τα πρώτα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης 

 

Πέμπτη, 07/01/2021

 

   Share

 

Οι πρώτες προκηρύξεις και εντάξεις έργων και προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης θα ξεκινήσουν μέσα στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, με κάλυψη του κόστους τους από τον εθνικό προϋπολογισμό, έως ότου εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε προχθές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

 

 

Όπως αναφέρει και η Καθημερινή ….

 

Οπως τόνισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (Π. Τσίμας), «διαφορετικά δεν θα πετύχει ο στόχος του 2021». Το κόστος θα καλυφθεί εκ των υστέρων από τους πόρους του Ταμείου, αφού υπάρχει η δυνατότητα αναδρομικών εντάξεων από τον Φεβρουάριο του 2020. Προϋπόθεση, βεβαίως, είναι να γίνουν αποδεκτά τα έργα που θα επιλέξει το κράτος και γι’ αυτόν τον λόγο θα ξεκινήσουν τα θεωρούμενα ως σίγουρα. 

 

Ποια προωθούνται

 

Οπως ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα το υπουργείο Οικονομικών, στην πρώτη ομάδα έργων και προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνονται το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», τα 200 πρώτα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, προγράμματα αναδάσωσης, προγράμματα αποκατάστασης εδαφών σε λιγνιτικές περιοχές, δράσεις που σχετίζονται με την τηλεκπαίδευση, πολλά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

 

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει εισπράξεις 3,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μετά την πρόσφατη συμφωνία για αύξηση του ποσοστού της προκαταβολής από 10% στο 13%, η Ελλάδα θα μπορέσει να εισπράξει 3,8 δισ. ευρώ με την έγκριση των προτάσεών της, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν τόσο οι προτάσεις για επιχορηγήσεις, όσο και αυτές για δάνεια. Για τις τελευταίες, πάντως, το τοπίο είναι ακόμη θολό, καθώς η Ελλάδα ζητάει να χρησιμοποιήσει το ποσό για τη δανειοδότηση επιχειρήσεων και να μη μετράει στο έλλειμμα του προϋπολογισμού. 

 

Οι δύο κρίσιμες παράμετροι

 

«Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για έναν καλύτερο χρόνο, αρκεί να αντέξουμε τους επόμενους 3-4 μήνες», είπε, εξάλλου, ο κ. Σκυλακάκης, αναφερόμενος στις προοπτικές της νέας χρονιάς. Οπως τόνισε, κρίσιμα ερωτήματα είναι τα εξής:

 

1. Πότε θα επιτρέψει η υγειονομική κατάσταση το άνοιγμα της οικονομίας και κυρίως των λιανικών πωλήσεων. 

 

2. Αν θα υποχωρήσει η πανδημία από τον Απρίλιο, με τον εμβολιασμό ευρείας έκτασης. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι είναι σημαντική η έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca από την ευρωπαϊκή αρχή φαρμάκων, καθώς και της Johnson & Johnson, δεδομένου ότι έχουν γίνει μεγάλες παραγγελίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις συγκεκριμένες εταιρείες και έτσι θα μπορέσει να προχωρήσει γρήγορα ο εμβολιασμός μεγάλων κατηγοριών του πληθυσμού.

 

Σημείωσε ότι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για μέτρα στήριξης (αποθεματικό 3 δισ. ευρώ), καθώς και οι πόροι του νέου προγράμματος React EU, που θα αρχίσουν να εισρέουν σύντομα, είναι αρκετά ώστε να στηριχθεί η οικονομία το προσεχές διάστημα, αλλά οι πόροι πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σύνεση.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....