Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

07:45 - 08/02/19

Στο τραπέζι η πλήρης άρση των capital control

 

Τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την πλήρη άρση των capital controls αναμένεται να συζητηθούν σήμερα Παρασκευή στη συνάντηση που θα έχει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών. Στη συνάντηση θα συζητηθούν τα εμπόδια που υπάρχουν ακόμη από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και θα εξεταστούν οι κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν για την άρση και των τελευταίων περιορισμών.

 

 

Όπως γράφει η Καθημερινή, πρόκειται για περιορισμούς που έχουν να κάνουν κυρίως με τον λεγόμενο τρίτο πυλώνα, δηλαδή τη μεταφορά κεφαλαίων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό.

 

Σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, πρόκειται για το βασικότερο οχυρό των capital controls που δεν έχει ακόμη πέσει και οποιαδήποτε σχετική κίνηση προϋποθέτει την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής που λειτουργεί στο υπουργείο Οικονομικών και η οποία συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα.

 

Αντιθέτως, υπάρχει η δυνατότητα επανεξαγωγής χρημάτων από λογαριασμό τράπεζας του εσωτερικού, όταν τα χρήματα αυτά έχουν διακινηθεί μέσω λογαριασμού τράπεζας του εξωτερικού. Πρόκειται για χρήματα που έχουν αποκτηθεί εκτός Ελλάδας και εισήχθησαν στη χώρα για οποιοδήποτε σκοπό και τα οποία μπορούν να βγουν στο εξωτερικό χωρίς περιορισμό, αρκεί η διακίνηση να γίνει μέσω τράπεζας.

 

Κυρίαρχο θέμα στη συνάντηση θα είναι οι επιπτώσεις που δημιουργούν στην επιχειρηματική δραστηριότητα οι περιορισμοί, στον βαθμό που, παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των αιτημάτων για εξαγωγή χρημάτων για την εισαγωγή προϊόντων ή πρώτων υλών διεκπεραιώνεται μέσα από τα τραπεζικά καταστήματα ή τις επιτροπές που λειτουργούν εντός των τραπεζών, το σύστημα εξακολουθεί να «γεννά» γραφειοκρατία, επιβαρύνοντας τις επιχειρήσεις αλλά και τις τράπεζες. Σημαντικό θέμα από την πλευρά κυρίως των επιχειρήσεων είναι το κόστος αυτών των συναλλαγών που εμπίπτουν πλέον στην κατηγορία των εμβασμάτων και, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν περιορίσει το ύψος των προμηθειών που χρέωναν με την επιβολή των capital controls, εξακολουθούν να εισπράττουν σημαντικά έσοδα σε σχέση με την προ capital controls περίοδο.

 

Να σημειωθεί ότι σήμερα τα αιτήματα των επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με το εξωτερικό διεκπεραιώνονται από τα τραπεζικά καταστήματα, εφόσον αυτά δεν ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, ενώ αυτά που είναι έως και 1 εκατ. ευρώ διεκπεραιώνονται από τις επιτροπές που λειτουργούν σε κάθε τράπεζα. Από την ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών εξακολουθούν και περνούν τα αιτήματα άνω του 1 εκατ. ευρώ είτε αυτά αφορούν φυσικά πρόσωπα (π.χ. η αγορά ακινήτου στο εξωτερικό) είτε αφορούν νομικά πρόσωπα (π.χ. συναλλαγές με το εξωτερικό μεγάλης αξίας). Υπενθυμίζεται ότι ένα ουσιαστικό βήμα για την περαιτέρω άρση των capital controls έγινε το καλοκαίρι του 2018 με την αύξηση του ορίου ανάληψης μετρητών από τα τραπεζικά καταστήματα ή τα ATM στις 5.000 ευρώ τον μήνα, ενώ στις 10.000 ευρώ έχει αυξηθεί το όριο για ταξίδια στο εξωτερικό. Ουσιαστικό βήμα αποτέλεσε επίσης η δυνατότητα στα φυσικά πρόσωπα να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε τράπεζα του εσωτερικού, δυνατότητα που επέτρεψε την αποσυμφόρηση και μεγάλου όγκου εργασιών που εξετάζονται από την ειδική επιτροπή που λειτουργεί στο υπουργείο Οικονομικών. Χωρίς ουσιαστικούς περιορισμούς, αλλά εφόσον προσκομιστούν τα αναγκαία δικαιολογητικά γίνεται επίσης η μεταφορά χρημάτων για την πληρωμή διδάκτρων στο εξωτερικό, αλλά και η μεταφορά χρημάτων για την κάλυψη δαπανών νοσηλείας.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....