| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Στουρνάρας - ΤτΕ: Βιώσιμο παραμένει το χρέος με πλεόνασμα στο 2,2% από το 2021

 

Τρίτη, 04/02/2020

 

   Share

 

Η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο πιο ρεαλιστικό 2,2% για το 2021 και μετά, αντί για το σημερινό 3,5%, δεν θα επηρέαζε τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά αντιθέτως θα ενίσχυε την ανάπτυξη επανέλαβε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της Ενδιάμεσης Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2019.

 

 

Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπέρ αυτής της άποψης συνηγορούν μεταξύ των άλλων η πρόωρη αποπληρωμή χρέους προς το ΔΝΤ τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά και οι ενέργειες για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων. 

 

Ειδικά για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών είπε πως ανέρχονται σε 71,2 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 10 δισ. συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2018 και χαμηλότερα κατά 16 δισ. σε σύγκριση με το 2016. Η υποχώρησή τους οφείλεται σε πωλήσεις και διαγραφές, ανέφερε, ενώ συνολικά ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι υψηλός – ποσοστό 42%. 

 

Επιλέγουν επιμήκυνση και όχι επιτόκιο και διαχωρισμό οφειλής 

 

Ο Διοικητής της ΤτΕ σημείωσε πως σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις δανείων οι τράπεζες επιλέγουν την επιμήκυνση αποπληρωμής και όχι τη μείωση του επιτοκίου και τον διαχωρισμό της οφειλής. Επιπλέον, τόνισε πως προβληματίζει το γεγονός ότι οι εισπράξεις  μέσω ενεργητικής διαχείρισης αναδιαρθρώσεων και ρευστοποίησης παραμένουν μειωμένες ενώ παρατηρούνται και καθαρές ροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. "Στόχος είναι να είναι κάτω του 20% στο τέλος του 2021" είπε για τα κόκκινα δάνεια, ενώ σημείωσε ότι μετά το σχέδιο Ηρακλής θα υπάρξουν και μέτρα "ολιστικής" αντιμετώπισης. 

 

Παράλληλα, επεσήμανε τις απειλές επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, κάνονας μεταξύ άλλων αναφορά στον κοροναϊό,  ενώ τόνισε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε τις σημαντικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας με τις πρόσφατες θετικές αξιολογήσεις. 

 

Όπως είπε παράγοντες που αμβλύνουν τους κινδύνους από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας  είναι  η αποφασιστική και γρήγορη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, οι χρήσεις γης και η αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....