| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Στουρνάρας: Η πρόταση για bad bank θα παρουσιαστεί όταν είναι έτοιμη

 

Πέμπτη, 07/05/2020

 

   Share

 

Στο προσκήνιο έχει επανέλθει με πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος η λύση της bad bank ως σημαντικό εργαλείο για τη ουσιαστική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων

 

 

Όπως δήλωσε στο CNN Greece, o διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, το σχέδιο θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα και όταν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

 

Αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού, στην Τράπεζα της Ελλάδος ξεκίνησαν να επεξεργάζονται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ίδρυσης μιας ελληνικής bad bank, που θα απορροφήσει μεγάλο μέρος των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, καθώς βάσει των νέων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των προβληματικών δανείων με τιτλοποιήσεις είναι δύσκολο να τεθεί σε εφαρμογή και τα αποτελέσματά του θα είναι αμφίβολα.

 

Η πρόταση της ΤτΕ όταν θα είναι έτοιμη θα παρουσιαστεί στην κυβέρνηση, στις τράπεζες και στον Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και θα προβλέπει την εθελοντική και όχι υποχρεωτική συμμετοχή για τις τράπεζες.

 

Όπως έχει δηλώσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας το δίδαγμα από την  προηγούμενη κρίση είναι ότι μόνο με μια bad bank μπορείς γρήγορα να ξεφορτωθείς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Θα μπορούσε αυτό να γίνει σε ευρωπαϊκό ή εθνικό επίπεδο, αλλά θα πρέπει να γίνει γρήγορα.

 

Αναφορικά με την πορεία των «κόκκινων δανείων» ο διοικητής της Ελλάδας ανέφερε στο CNN Greece πως είναι νωρίς ακόμα για εκτιμήσεις και ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούν να διεξαχθούν προς το τέλος του έτους.

 

Για τις εκτιμήσεις της Κομισιόν που προβλέπει ύφεση 9,7% το 2020 για την Ελλάδα, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως εξακολουθεί να είναι αισιόδοξος πως η πτώση του ΑΕΠ θα είναι στα επίπεδα του 4% με 5%.

 

Υπενθυμίζεται κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε web conference της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, την Τρίτη, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε πως το βάθος της φετινής ύφεσης θα κριθεί από το βαθμό επιτυχίας του πλάνου άρσης των περιοριστικών μέτρων (lockdown) και την επάνοδο ή όχι της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, το φθινόπωρο.

 

«Αν οι εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο είναι θετικές, το σενάριο να διαμορφωθεί η ύφεση στο 4% με 5% κερδίζει έδαφος», υποστήριξε ο διοικητής της ΤτΕ.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....