Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

10/10/18 - upd

Γ. Στουρνάρας: Με εξωγενείς παράγοντες σχετίζονται οι χρηματιστηριακές εξελίξεις στις τράπεζες - Συνεργάζομαι άψογα με Τσακαλώτο, Φλαμπουράρη, Λιάκο

 

Με εξωγενείς παράγοντες όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες, σχετίζονται οι πρόσφατες χρηματιστηριακές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Τα παραπάνω αναφέρει σε δήλωσή του ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή τη νέα μείωση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

 

 

Στη δήλωσή του ο διοικητής της ΤτΕ τονίζει;

 

"Η συνεχιζόμενη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες".

 

Εξάλλου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 5,0 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,2 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές. 

 

 Tην ίδια ώρα, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει σε συνομιλητές του ότι «συνεργάζεται άψογα και σε καθημερινή βάση με το οικονομικό επιτελείο και αδιαφορεί για τις επιθέσεις άσχετων με το θέμα», δηλώνοντας ότι δεν προτίθεται να απαντήσει στις βολές που δέχεται από στελέχη της κυβέρνησης.

 

Τη συγκεκριμένη τοποθέτηση μεταφέρει, επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον του κ. Στουρνάρα, δημοσίευμα στον «Ελεύθερο Τύπο». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο διοικητής της ΤτΕ μιλά σχεδόν καθημερινά με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Επικρατείας που ανέλαβε πρόσφατα την αρμοδιότητα των τραπεζών Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο.

Επιπλέον, σημείωσαν ότι οι επιθέσεις στον κεντρικό τραπεζίτη κάνουν ζημιά στις αγορές, καθώς «παρουσιάζεται μία εικόνα πολέμου για να ικανοποιηθεί το φανατισμένο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ όταν ο διοικητής της ΤτΕ συνεργάζεται άψογα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά αυτή η κατάσταση κάνει ζημιά έξω».

 

Εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας φέρεται να εκτιμά ότι ως κεντρικός τραπεζίτης δεν θα πρέπει να σχολιάζει χρηματιστηριακές εξελίξεις και τις κινήσεις των τραπεζικών μετοχών, υπό την επισήμανση ότι -σε κάθε περίπτωση- οι τράπεζες «δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα», καθώς «έχουν περάσει τα stress tests» και «δεν έχει αλλάξει τίποτα στον σχεδιασμό». Ειδικότερα, ο διοικητής της ΤτΕ φέρεται να αποδίδει τις τελευταίες εξελίξεις σε μια «διεθνή αναταραχή λόγω της ανόδου των επιτοκίων διεθνώς, με την Ελλάδα να επηρεάζεται περισσότερο».

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....