| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Συλλογική ψύχωση

 

Πέμπτη, 00:01 - 18/03/2021

 

   Share

 

της Alexandra Schwartzbrod (*)

 

Mόνο αυτό έλειπε από την κρίση που μαστίζει τον πλανήτη εδώ κι έναν χρόνο: μια επιδημία πανικού σε σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca.

 

 

H πρώτη κατηγορία που δέχθηκε το εμβόλιο, αδίκως, είναι πως δεν είναι αποτελεσματικό στους άνω των 65 ετών. Στη συνέχεια, η εταιρεία που το παράγει κατηγορήθηκε για τις καθυστερήσεις στην παραγωγή. Κι έρχεται τώρα η κατηγορία της δημιουργίας θρομβώσεων, ενδεχομένως θανατηφόρων.

 

Ηταν αρκετό ένα ύποπτο κρούσμα, στις 8 Μαρτίου στην Αυστρία, για να προκληθεί μια πραγματική συλλογική ψύχωση. Τις ημέρες που ακολούθησαν, πολλές χώρες αποφάσισαν τη διακοπή των εμβολιασμών. Η Γαλλία αρχικά αντιστάθηκε, με τον πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ να δηλώνει την Κυριακή ότι έχει εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, προτού κάνει στροφή 180 μοιρών, ακολουθώντας τη Γερμανία που ζήτησε να εξεταστούν εκ νέου οι όποιες παρενέργειες.

 

Εκρηξη παραλογισμού; Ακραία προληπτικά μέτρα; Προς το παρόν, δεν έχει αποδειχθεί καμιά σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και τα προβλήματα των θρομβώσεων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, μάλιστα, συνεχίζει να διακηρύσσει ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου υπερτερούν σαφώς των κινδύνων.

 

Οποια κι αν είναι τα συμπεράσματα των ελεγκτικών και υγειονομικών αρχών, η υπόθεση αυτή ενδέχεται να έχει καταστροφικές συνέπειες. Πρώτον, επειδή μπορεί να δώσει νέα πνοή στο κίνημα κατά των εμβολιασμών, που δεν ακουγόταν πλέον καθώς είναι τεράστια η ανάγκη να βγούμε από αυτή την κρίση. Δεύτερον, επειδή δυναμιτίζει την ευρωπαϊκή εμβολιαστική στρατηγική και προσφέρει πεδίο δράσης στους Βρετανούς: στη χώρα αυτή έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια άνθρωποι και ο Μπόρις Τζόνσον δεν σκοπεύει να κάνει καμιά παύση. Τέλος, επειδή την ώρα που ο ιός αναγκάζει πολλές χώρες να λάβουν νέα μέτρα εγκλεισμού του πληθυσμού, οποιαδήποτε καθυστέρηση στην πορεία των εμβολιασμών μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

 

(*) H Αλεξάντρα Σβάρτσμπροντ είναι αρθρογράφος της Libération

(Πηγή: Libération)

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....