| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 

 
 

Σχέδιο «Ηρακλής»: Την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο νόμου

 

Πέμπτη, 31/10/2019

 

   Share

 

Την επόμενη εβδομάδα θα λάβει χώρα το πρώτο draft του νομοσχεδίου για τον «Ηρακλή», το οποίο, αφού λάβει έγκριση από τους θεσμούς, θα προχωρήσει για υλοποίηση.

 

 

Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πηγές, δεν θα απαιτηθεί ούτε το μαξιλάρι κεφαλαίων που υπάρχει στο Δημόσιο ούτε νέες εκδόσεις ομολόγων προκειμένου να καλυφθεί o κίνδυνος σταθμισμένου ενεργητικού (risk weighted asset) του «Ηρακλή», καθώς οι εγγυήσεις που θα παράσχει το Δημόσιο αφορούν υψηλού επιπέδου ενεργητικά, τα οποία έχουν μεγάλες διασφαλίσεις.

 

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Οικονομικών, ακόμη και στην περίπτωση που χρειαστεί το κράτος να καλύψει εγγυήσεις -κάτι που δεν θεωρείται πιθανό-, αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσω των προμηθειών που θα έχει εισπράξει και που θα είναι υπεραρκετές για τον σκοπό αυτόν. Επομένως το υπουργείο δεν αναμένει κατάπτωση των εγγυήσεων, αφού αυτές θα διασφαλίσουν υψηλού επιπέδου τίτλους.

 

Σύμφωνα πάντα με την Ναυτεμπορική, για να λειτουργήσει το πρώτο κομμάτι του χαρτοφυλακίου του «Ηρακλή», εκείνο δηλαδή που φέρει εγγυημένες αποδόσεις, θα πρέπει να έχει πωληθεί σε funds πάνω από το μισό χαρτοφυλάκιο των μη εγγυημένων αποδόσεων, δηλαδή πάνω από το μισό του 65% του συνολικού χαρτοφυλακίου του «Ηρακλή».

 

Από την άλλη πλευρά, το Δημόσιο θα εγγυηθεί τους τίτλους που θα βασίζονται σε κόκκινα μεν δάνεια αλλά με υψηλού επιπέδου ενέχυρα και οι συγκεκριμένοι τίτλοι θα είναι double rated (δηλαδή θα έχουν λάβει διπλή αξιολόγηση), κάτι που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο κατάπτωσης των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου.

 

Στην περίπτωση που υπάρξει κάποια κατάπτωση εγγυήσεων έπειτα από ένα εύρος χρόνου, αυτή υπολογίζεται πως θα είναι τόσο περιορισμένης έκτασης που στο τέλος θα καλυφθεί από τις προμήθειες που το Δημόσιο θα έχει εισπράξει. Σύμφωνα πάντοτε με τις εκτιμήσεις που κάνουν όσοι «χτίζουν» τον «Ηρακλή», το κόστος των προμηθειών μπορεί να κινηθεί και κάτω από τις 163 μονάδες βάσης.

 

Το νομοσχέδιο για τον «Ηρακλή» θα είναι έτοιμο όπως όλα δείχνουν την ερχόμενη εβδομάδα και επομένως οι τράπεζες θα πρέπει άμεσα να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους, ενώ μετά την ψήφισή του θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση τα πιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν με ταχύτητα.

 

Στο μικρό χρονικό διάστημα που μένει έως ότου λάβουν χώρα όλα τα παραπάνω, οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν επιλέξει τα κόκκινα δάνεια που θα εισφέρουν προς τιτλοποίηση στο APS.

 

Σύμφωνα, τέλος, με έγκυρες πηγές, οι μεγάλες τιτλοποιήσεις των τραπεζών θα πραγματοποιηθούν υπό την προϋπόθεση πως τα πιστωτικά ιδρύματα θα χρησιμοποιήσουν και το APS για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους. Η μη συμμετοχή στον «Ηρακλή» δεν αποτελεί επιλογή των πιστωτικών ιδρυμάτων.

 

Οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές, τέλος, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν με εξαιρετικά θετική διάθεση το APS του «Ηρακλή», καθώς αποτελεί ένα επενδυτικό προϊόν που μπορεί δυνητικά να τους προσφέρει σημαντικές αποδόσεις όταν τα επιτόκια σταδιακά μηδενίζουν ή γίνονται αρνητικά, με αποτέλεσμα απώλειες στο κεφάλαιο. 

 

Συγχρόνως ο «Ηρακλής» αποτελεί προϊόν που το κοιτάζουν τόσο συντηρητικά κεφάλαια (pension funds) όσο και κερδοσκοπικά κεφάλαια. 

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
 
   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....