Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

31/12/18

Τα «πονταρίσματα» των μεγάλων επενδυτικών οίκων για το 2019…

 

Αντίστροφά μετράνε οι ώρες για το τέλος του 2018, της χειρότερης χρηματιστηριακής χρονιάς των τελευταίων 10 ετών του πολυετούς Bull – Market. Και όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, τα βλέμματα στρέφονται στις εκτιμήσεις για το πώς θα πάνε τα πράγματα το 2019.

 

 

Και το Bloomberg συγκέντρωσε τις εκτιμήσεις μιας σειράς επενδυτών – αναλυτών για το πώς θα κινηθούν οι αγορές και οι αμερικανικές μετοχές το 2019.

 

Όπως σχολιάζει το διεθνές πρακτορείο, οι αμερικανικές μετοχές δείχνουν τρομακτικές ως προοπτική, αφού η χρονιά που φτάνει στο τέλος της ήταν η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας για τους αμερικανικούς τίτλους. Επισφαλή, όμως, είναι και τα ομόλογα. Η μεταβλητότητα έχει επιστρέψει. Για πολλούς, τα μετρητά και τα ομόλογα μικρής διάρκειας είναι ίσως η καλύτερη τοποθέτηση.

 

Ώρες πριν από την έλευση της νέας χρονιάς, στελέχη funds, διαχειριστές χαρτοφυλακίων και υπεύθυνοι στρατηγικής κορυφαίων εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων προειδοποιούν ότι οι αποδόσεις το 2019 είναι πολύ πιθανό να είναι υποτονικές για πολλές κατηγορίες επενδυτικών προϊόντων. Και παροτρύνουν τους επενδυτές να είναι όλο και πιο επιλεκτικοί στις κινήσεις τους.

 

Jurrien Timmer

Επικεφαλής οικονομολόγος της Fidelity Investments

 

Ο ρυθμός αύξησης των εταιρικών κερδών στις ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί στο 5%-7% το 2019, η Fed ενδέχεται να προχωρήσει σε μία ή δύο αυξήσεις επιτοκίων ακόμη και ο λόγος τιμής προς κέρδη στο χρηματιστήριο θα ξεκινήσει τη χρονιά από ένα λογικό σημείο.

 

Σε αυτό το περιβάλλον, τα ομόλογα φαίνονται μια χαρά ως επιλογή. Οι μετοχές θα τα πάνε, λογικά, καλύτερα απ’ ό,τι το 2018. Οι μεγαλύτερες ευκαιρίες θα είναι, λογικά, στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, οι οποίες υποαπέδωσαν έναντι των αμερικανικών.

 

«Αν τα αθροίσει κανείς όλα αυτά, οι προοπτικές για τις μετοχές δεν είναι κακές – μπορεί οι αποδόσεις να μην είναι διψήφιες, αλλά θα είναι καλύτερες», ανέφερε ο Timmer σε συνέντευξή του στις 13 Δεκεμβρίου.

 

Rob Lovelace
Capital Group, αντιπρόεδρος και διαχειριστής μετοχικών χαρτοφυλακίων

 

Προσοχή στις εταιρείες που παράγουν συσκευές, όπως η Apple, οι οποίες είναι εξαιρετικές μέχρι να πάψουν να είναι εξαιρετικές επειδή δεν έχουν προϊοντική ποικιλομορφία. Αντιθέτως, η Samsung Electronics δεν είναι μόνο συσκευές, αλλά δημιουργεί και άλλα απαραίτητα προϊόντα, όπως τσιπάκια μνήμης.

 

Να επιλέγετε μετοχές και όχι δείκτη. Για παράδειγμα, σήμερα υπάρχουν εταιρείες βιοτεχνολογίας και φαρμακευτικές που κάνουν επαναστατική δουλειά στους τομείς της θεραπείας του καρκίνου και των εξατομικευμένων θεραπειών που βασίζονται στη χημεία του σώματος. Αντί να επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένες εταιρείες, επενδύουμε σε πολλές εταιρείες του κλάδου, καθώς μία θα έχει μια εκπληκτική καινοτομία και κάποια άλλη ένα φάρμακο για το τρίτο στάδιο που θα αποτύχει.

 

Kristina Hooper
Invesco Ltd., επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής 

 

Αγοράστε μετοχές αναδυόμενων, τεχνολογικές μετοχές, μετοχές που πληρώνουν μέρισμα και εναλλακτικά assets, όπως ακίνητα, private equity και εμπορεύματα – ειδικά χρυσό.

 

Πουλήστε ή μειώστε την έκθεσή σας σε αμερικανικές μετοχές και ειδικά σε μετοχές που έχουν σχέση με καταναλωτικά αγαθά που δεν είναι απαραίτητα.

 

«Το βασικό μου σενάριο είναι ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί μεν αλλά θα συνεχιστεί, όπως θα επιβραδυνθεί και η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Αναμένω επίσης χλιαρές μεν αλλά θετικές αποδόσεις από τις μετοχές διεθνώς. Υπάρχουν κίνδυνοι ωστόσο. Για παράδειγμα, αν ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα τελειώσει γρήγορα, η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να είναι μεγαλύτερη, όπως μεγαλύτερες μπορεί να είναι και οι αποδόσεις στα χρηματιστήρια – ειδικά αν η Fed επιλέξει να ρίξει σημαντικά τους τόνους. Αντιστοίχως, αν ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα κλιμακωθεί, η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να δεχθεί περαιτέρω πιέσεις, οι οποίες πιθανότατα θα επηρεάσουν και τα χρηματιστήρια – ειδικά αν η Fed δεν ρίξει πολύ τους τόνους», ανέφερε στις 27 Δεκεμβρίου.

 

Dan Ivascyn
Pacific Investment Management Co., διευθυντής επενδύσεων ομίλου

 

Προσέξτε την αύξηση της μεταβλητότητας, το άνοιγμα της ψαλίδας των spreads και την εξομάλυνση της καμπύλης των αποδόσεων που παραπέμπουν σε υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας μέσα στους επόμενους 12 με 24 μήνες.

 

Αυξήστε τη ρευστότητά σας για να μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες που θα προκύψουν.

 

«Αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες ευκαιρίες στον τομέα των ομολόγων, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε εν γένει επιφυλακτικοί με τα ομόλογα».

 

Jeffrey Gundlach
DoubleLine Capital, CIO και CEO

 

Αποφύγετε τις αμερικανικές μετοχές και τα εταιρικά ομόλογα και μείνετε μακριά από τα μεγάλης διάρκειας ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, καθώς τα επιτόκια είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω, λόγω διόγκωσης του αμερικανικού ελλείμματος.

 

Το καλύτερο στοίχημα είναι τα υψηλής ποιότητας, μικρής διάρκειας, χαμηλής μεταβλητότητας ομολογιακά.

«Οι συνθήκες σήμερα ευνοούν τη διαφύλαξη των κεφαλαίων», ανέφερε ο Gundlach σε συνέντευξή του στο CNBC στις 17 Δεκεμβρίου. «Μπορεί να μην ακούγεται και τόσο «σέξι», αλλά ένα βραχυπρόθεσμο, υψηλής ποιότητας χαρτοφυλάκιο ομολόγων είναι, πιθανότατα, η καλύτερη επιλογή καθώς οδεύουμε για το 2019.»

 

Richard Turnill

Υπεύθυνος παγκόσμιας επενδυτικής στρατηγικής της BlackRock Inc.

 

Στις μετοχές, μας αρέσει η ποιότητα: ταμειακές ροές, βιώσιμη ανάπτυξη και καθαροί ισολογισμοί. Οι ΗΠΑ είναι μία από τις περιοχές που προτιμούμε, ενώ θεωρούμε ότι οι μετοχικοί τίτλοι των αναδυόμενων αγορών προσφέρουν σήμερα μεγαλύτερη ανταμοιβή για το ρίσκο που αναλαμβάνει κανείς. Στην αγορά ομολόγων, προσθέτουμε αμερικανικά κρατικά ομόλογα σαν «έρμα» για την αντιστάθμιση τυχόν απότομων αλλαγών (προς επενδύσεις χαμηλότερου ρίσκου) προς τα τέλη του κύκλου. Προτιμούμε ομόλογα μικρής έως μέσης διάρκειας.

Συνολικά σε επίπεδο χαρτοφυλακίου, μείνετε μακριά από επενδύσεις με περιορισμένες πιθανότητες ανόδου, αλλά μεγάλες πιθανότητες πτώσης, όπως οι ευρωπαϊκές μετοχές.

 

«Βλέπουμε επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και του ρυθμού αύξησης των εταιρικών κερδών το 2019», ανέφερε σε σημείωμά του προς τους πελάτες στις 10 Δεκεμβρίου.

 

Bill Stromberg
T. Rowe Price Group Inc., CEO

 

Οι αμερικανικές μετοχές είχαν ένα καλό σερί. Για τα επόμενα 10 χρόνια, μια ετήσια απόδοση 5%-7% θα είναι λογική. Η απόδοση αυτή είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της 100ετίας, αλλά δεν είναι φρικτή.

 

Οι μετοχές των αναδυόμενων ξεκινούν από πολύ χαμηλότερα επίπεδα και έχουν υψηλότερη μερισματική απόδοση. Θα μπορούσε κανείς να έχει αποδόσεις της τάξης του 8%-10% τα επόμενα 10 χρόνια.

 

Joseph Davis

Επικεφαλής οικονομολόγος της Vanguard Group.

 

Η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί, αλλά μην περιμένετε ύφεση στις ΗΠΑ ή αλλού.

 

Οι προοπτικές για τις αμερικανικές μετοχές την επόμενη δεκαετία είναι της τάξης του 3%-5%, από 10,6% που ήταν, σε ετήσια βάση, τα τελευταία 30 χρόνια.

 

Omar Aguilar
Charles Schwab Investment Management, CIO - υπεύθυνος στρατηγικής για τις μετοχές και πολλαπλά assets

 

Αποφύγετε ή πουλήστε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, ομόλογα υψηλής απόδοσης και τίτλους με υψηλό χρέος σε σχέση με το ενεργητικό ή μοχλευμένους ισολογισμούς.

 

Επενδύστε σε μετοχές εταιρειών που παρουσιάζουν σταθερή αύξηση κερδοφορίας και μερισμάτων, σε κλάδους όπως η υγεία και οι περιφερειακές τράπεζες. Οι αναδυόμενες αγορές έχουν θετικά στοιχεία, δεδομένων των ελκυστικών σχετικών αποτιμήσεων και της προοπτικής υποχώρησης του δολαρίου στο β’ εξάμηνο του έτους.

 

«Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, η αύξηση της προσοχής σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στις εμπορικές σχέσεις – ειδικά με την Κίνα – η πιο σφικτή νομισματική πολιτική, η μειωμένη ρευστότητα και η επιστροφή σε μέτρια επίπεδα μεταβλητότητας ιστορικά θα είναι τα στοιχεία εκείνα που θα δώσουν πιθανότητα τον τόνο για τα χρηματιστήρια το 2019», ανέφερε σε email του στις 21 Δεκεμβρίου.

 

Dan Fuss

Αντιπρόεδρος της Loomis Sayles & Co

 

Η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων παρακολουθεί «με μεγάλη προσοχή τις μετατοπίσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ιδίως τη Γαλλία και τη Γερμανία». Μακροπρόθεσμα, πρέπει να δει κανείς τι συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αν υπάρχει η πιθανότητα να αποδυναμωθεί σε βαθμό που να είναι αναποτελεσματική. Αν θα γίνει επίσης δεύτερο δημοψήφισμα στη Βρετανία και πόσοι θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

 

Ακόμη πιο σοβαρό είναι το τι θα συμβεί με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις και τον πόλεμο επιρροής μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μιας εδραιωμένης και μιας αναδυόμενης υπερδύναμης, ανέφερε σε συνέντευξή του στις 20 Δεκεμβρίου.

 

Πηγή: Bloomberg

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....