Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

00:01 - 25/10/18

Τα αμερικανικά ομόλογα και η ολοένα μεγαλύτερη ανησυχία

 

Η αγορά ομολόγων ΗΠΑ συμπεριφέρθηκε ακριβώς όπως θα αναμενόταν σε ένα παγκόσμιο ξεπούλημα μετοχών: «Σκηνοθέτησε» ένα ισχυρό ράλι.

 

 

Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά 7 μονάδες βάσης, η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση εδώ και πέντε μήνες, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν στα ασφαλή καταφύγια.

 

Ωστόσο, κοιτώντας το γράφημα του 2018 του διεθνούς αυτού benchmark (επιτοκίου αναφοράς), η σημερινή κίνηση «ανακούφισης» δεν πείθει.

 

Στο 3,13%, η απόδοση παραμένει πολύ υψηλότερα από ότι ξεκίνησε αυτό το μήνα, και δεν πλησιάζει με τίποτα τους Κινητούς Μέσους που οι τεχνικοί αναλυτές λατρεύουν να παρακολουθούν περιμένοντας ένα ανοδικό γύρισμα. Σε ότι αφορά τα πιο βραχυχρόνιας ωρίμανσης ομόλογα, η σημερινή κίνηση είναι ακόμη πιο αδύναμη.

 

Κάτω από την επιφάνεια, κρύβεται μια τάση που θα πρέπει να δώσει σινιάλο στους επενδυτές, πως η Fed δεν θα μπορέσει να καταφέρει να διατηρήσει τις σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων. Το 5ετές break-even επιτοκίου, δηλαδή όχι σταθερού επιτοκίου, το οποίο είναι δείκτης των πρσδοκιών της αγοράς για την αύξηση του πληθωρισμού, έχει βουτήξει σε χαμηλά 9μηνών. Κάτω από το 1,95%, δεν πιάνει το στόχο της Fed για σταθερή αύξηση τιμών.

 

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αγοράζουν όλο και πιο λίγα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσίευσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2018 οι ξένοι επενδυτές, είτε ιδιώτες είτε κεντρικές τράπεζες αύξησαν στις αγορές τους σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα κατά 78 δισ. δολάρια, ποσό σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Οι ξένοι επενδυτές έχουν αυτοί τη στιγμή στην κατοχή τους το 41% των αμερικανικών ομολόγων, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 15 ετών.

 

Αν και μέχρι στιγμής το αμερικανικό δημόσιο δεν έχει πρόβλημα στο να δανειστεί από τις αγορές, με τις αποδόσεις να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, η συρρίκνωση των αγορών από ξένους επενδυτές προβληματίζει κυρίως τους αναλυτές.

 

 

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....