| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 

 
 

“Τα ομόλογα του νότου μετά το party

 

Δευτέρα, 00:01 - 18/11/2019

 

   Share

 

Σύμφωνα με τα όσα σχολίασε το Bloomberg, προσγείωση επιφύλαξε το φθινόπωρο για την αγορά των ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου μετά τις ιστορικά καλές επιδόσεις του περασμένου καλοκαιριού.  Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, στην Ιταλία, ο 10ετής τίτλος διανύει την τέταρτη εβδομάδα απωλειών, θέτοντας τέλος σε ένα ράλι που οδήγησε σε ιστορικά χαμηλά τις αποδόσεις τον Σεπτέμβριο.

 

 

Οι ισπανικές αποδόσεις σχεδόν γύρισαν σε αρνητικό έδαφος πριν από έξι εβδομάδες, αλλά από τότε δεν έχουν σταματήσει να ενισχύονται ενώ τα ομόλογα με τις καλύτερες επιδόσεις ολόκληρης της ευρωζώνης που δεν είναι άλλα από τα ελληνικά, βίωσαν το χειρότερο 15ήμερο απλό το 2018…

 

Σημειώνεται ότι το ελληνικό δεκαετές είδε χθες την απόδοσή του να αυξάνεται κατά 5,5%, στο 1.55%. Αυτό το επίπεδο ενδεικτικού κόστους δανεισμού είναι 34% υψηλότερο από το ιστορικό χαμηλό 1,16 που είχε καταγραφεί στις 31 Οκτωβρίου!

 

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, όλα τα παραπάνω είναι ένα σημάδι ότι οι επενδυτές αρχίζουν για κόμα μια φορά να ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το πολιτικό ρίσκο που υπάρχει στην περιοχή. Και ανησυχούν σε τέτοιο βαθμό ώστε ακόμα και οι πιο υψηλές αποδόσεις που προσφέρονται στην ευρωζώνη, δεν είναι αρκετές για να τους προσελκύσουν ξανά.

 

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας φαίνεται ιδιαίτερα εύθραυστη ενώ στην Ισπανία, μετά το άκαρπο αποτέλεσμα των εκλογών, η νέα κυβέρνηση, αφού «ορθοποδήσει», θα χρειασθεί να αντιμετωπίσει επείγοντα και κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτά που αφορούν στην οικονομία της χώρας και δη στο χρέος, αλλά και στη ενίσχυση του αποσχιστικού κινήματος στην Καταλονία.

 

Επιπλέον, υπάρχουν φόβοι ότι η σταθερή ανάκαμψη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση χάνει τη δυναμική της σε αυτές τις οικονομίες.

 

«Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα πλήξει την περιφέρεια – κυρίως την Ιταλία – και θα ακολουθήσει ο σύνηθες μοτίβο: κίνδυνοι για το αξιόχρεο, κίνδυνοι ρευστοποιήσεων, πολιτικό ρίσκο κ.ο.κ.», αναφέρει ο Αλεσάντρο Τεντόρι της Axa Investment Managers. Κι όπως συμπληρώνει, δεν νομίζει ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας θα μπορέσει να εξαντλήσει τη θητεία της.

 

Αυτή τη στιγμή ο Κόντε προσπαθεί να βρει μια λύση αναφορικά μ το θέμα που έχει προκύψει για ένα εργοστάσιο χαλυβουργίας που θέλει να επαναλειτουργήσει, το οποίο όμως εκλύει τοξικά στην ατμόσφαιρα. Ενα θέμα που διχάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό και δίνει… πυρομαχικά στην αντιπολίτευση υπό τον Ματέο Σαλβίνι.

 

Την ίδια ωρα, οι αποδόσεις σε άλλα κράτη της ευρωζώνης επιστρέφουν πάνω από το 0% για πρώτη φορά μετά από μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι ότι η τάση να αναλαμβάνουν περισσότερο ρίσκο αγοράζοντας περιφερειακά ομόλογα με υψηλότερη απόδοση, έχει αρχίσει να μειώνεται μεταξύ των επενδυτών.

 

Οι αποδόσεις των 10ετών γαλλικών και βελγικών τίτλων σκαρφάλωσαν πάνω από το μηδέν την περασμένη εβδομάδα ενώ το γερμανικό ομόλογο 30ετούς λήξης έχει απόδοση 0,2%.

 

Αυτό έβαλε φρένο σε κάποια από τα πιο κερδοφόρα trades στα ομόλογα. Η Ιταλία έχει επιστρέψει 11% στους επενδυτές φέτος. Ισπανία και Πορτογαλία έχουν επιστρέψει 8%.

 

Για κάποιους το πρόσφατο sell-off ισως αποτελέσει και ευκαιρία εισόδου.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως η Rabobank International και η Societe Generale συστήνουν στους επενδυτές να χρησιμοποιήσουν την πτώση για να επιστρέψουν στις περιφερειακές αγορές ομολόγων πριν την Πρωτοχρονιά. Όπως σχολιάζουν η άνοδος των αποδόσεων τελικά θα αποτελέσουν μια ευκαιρία αγοράς.

 

 

Πηγή: Bloomberg

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
 
   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....