| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 

 
 

Τα πράγματα στην τουρκική οικονομία σφίγγουν όλο και πιο πολύ

 

Τρίτη, 00:01 - 03/12/2019

 

   Share

 

Όπως γράφει το Bloomberg, η ανάκαμψη στην Τουρκία που είναι ακόμα στα σπάργανα, παρουσιάζει ήδη σημάδια αδυναμίας τα οποία ανησυχούν τους επενδυτές: Εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θα αναγκαστεί να τονώσει την οικονομία εις βάρος της λίρας και της πρόσφατης μείωσης του πληθωρισμού.

 

 

Σύμφωνα με τα όσα γράφει το Bloomberg, t=το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν το τρίτο τρίμηνο αναπτύχθηκε με ένα πενιχρό 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο – χαμηλότερο από όλες τις εκτιμήσεις της έρευνας του Bloomberg. Αιτία η μείωση δαπανών από το δημόσιο τομέα και τα νοικοκυριά.

 

Η τουρκική αύξηση του ΑΕΠ επιβράδυνε το τρίτο τρίμηνο λόγω χαμηλής κατανάλωσης.

 

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η σημερινή ανακοίνωση της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας πιέζει τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να ανακτήσει τη δημοτικότητα που έχασε λόγω αύξησης ανεργίας και των τιμών για τους καταναλωτές. Η πιθανότητα επεκτατικών πολιτικών ανησυχεί τους επενδυτές, οι οποίοι λένε ότι η Τουρκία έχει ελάχιστα περιθώρια για τονωτικά – είτε χαμηλότερο κόστος δανεισμού είτε υψηλότερες δημόσιες δαπάνες και επενδύσεις.

 

«Η πίεση θα συνεχίσει στην κεντρική τράπεζα για να συνεχίσει τη χαλαρή πολιτική διευκολύνει την πολιτική και ο κίνδυνος είναι η τράπεζα να πιεστεί να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική περισσότερο από όσο μπορεί να «σηκώσει» ο πληθωρισμός», είπε ο Χένρικ Γκάλμπεργκ Gullberg, υπεύθυνης μακροοικονομικής στρατηγικής στους Coex Partners του Λονδίνου.

 

Ο πληθωρισμός μπορεί να έχει βρει πάτωμα και να επιταχυνθεί στο εγγύς μέλλον, καθώς ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών από ένα χρόνο πριν εξασθενεί, εκθέτοντας τη λίρα σε πωλήσεις, είπε ο Γκάλμπεργκ.

 

Στα θετικά, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, την πρώτη ετήσια επέκταση το 2019.

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, η ανάπτυξη σε βάση τριμήνου είναι χαμηλότερα από την επίδοση του δεύτερου τριμήνου (1%) αλλά και από τη μέση εκτίμηση (1,1%) της έρευνας του Bloomberg. Οι αγορές αγαθών και υπηρεσιών από νοικοκυριά, ο μεγαλύτερος μοχλός ανάπτυξης στην Τουρκίας, αυξήθηκαν κατά 1,9% από το προηγούμενο τρίμηνο, μικρότερη αυξηση από το 3,4% κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου. Η αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης υποχώρησε στο 1,9% από 2,2%. Τα συνολικά καταναλωτικά δάνεια της Τουρκίας άρχισαν να αυξάνονται μετά τη νομισματική χαλάρωση.

 

Σύμφωνα με το Bloomberg, σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη προήλθε από την κατανάλωση. Οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 1,5% και της κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 7%.

 

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,1% ετησίως, από 8,1% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 7,6%, μετά από συρρίκνωση κατά 17% κατά τους τρεις προηγούμενους μήνες. Αυτό που είναι ανησυχητικό για την κυβέρνηση είναι η φθίνουσα συμβολή του εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας: η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στη μεγάλη διαφορά της σύγκρισης με τους περσινούς πολύ κακούς αριθμούς – λόγω της απότομης υποτιμήσεως του 2018.

 

Οι επενδύσεις μειώθηκαν για πέμπτο τρίμηνο, καθώς οι εταιρείες παραμένουν επηρρεασμένες από την περσινή υποτίμηση και τα υψηλότερα επιτόκια που ακολούθησαν.

 

Χώρος για ελιγμούς;

 

Παρά τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία, ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι η πρόσφατη ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής σε μια περίοδο οικονομικής «εξισορρόπησης» δείχνει επιτάχυνση της ανάπτυξης κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους. Η τουρκική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε για πρώτη φορά σε 13 μήνες το Σεπτέμβριο:

 

Σε μια προσπάθεια προώθησης της ανάπτυξης, ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουισάλ μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της Τουρκίας κατά 1.000 μονάδες βάσης αμέσως μετά τον απροσδόκητο διορισμό του τον Ιούλιο. Ο κύκλος νομισματικής χαλάρωσης συνοδεύτηκε από υψηλότερες κυβερνητικές δαπάνες για τα πάντα – από μισθούς έως υποδομές.

 

Τα στοιχεία του ΑΕΠ της Δευτέρας ενδέχεται να οδηγήσουν σε προσπάθεια του προέδρου και της κυβέρνησής του «να στηρίξουν την ανάπτυξη της πίστωσης ακόμη πιο έντονα από ό, τι αναμενόταν και θα μπορούσαμε να δούμε μια πολύ επεκτατική δημοσιονομική πολιτική», δήλωσε ο Γκιγιόμ Τρεσκά, υπευθυνος για την στρατηγική στις αναδυόμενες αγορές για την Credit Agricole.

 

Τούτου λεχθέντος, η κυβέρνηση έχει πολύ περιορισμένα περιθώρια να δαπανήσει περισσότερα για υποδομές ή δημόσια κατανάλωση. Ο λόγος του ελλείμματος του δημοσίου προς το ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει στο τέλος του έτους στο 2,9%, σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψη που ήταν 1,8%. Η κυβέρνηση βλέπει το ποσοστό να παραμείνει αμετάβλητο μέχρι το 2021, αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι δαπάνες της κυβέρνησης ενδέχεται να ξεφύγουν από τον έλεγχο.

 

Τα πολιτικά ζητήματα θολώνουν επίσης τις προοπτικές της οικονομίας.

 

Το δράμα που περιβάλλει τους δεσμούς της Τουρκίας με τις Η.Π.Α. έχει κρατήσει τους επενδυτές ανήσυχους από τότε που ο Ερντογάν προχώρησε σε σχέδια για την αγορά ενός προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας από τη Ρωσία. Η προσωπική επαφή του Ερντογάν με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπα έχει διαφυλάξει μέχρι στιγμής την Τουρκία από τις κυρώσεις για τη συμφωνία όπλων, αλλά οι νομοθέτες των ΗΠΑ είναι πιθανό να πιέσουν για την τιμωρία ειδικά μετά την έναρξη δοκιμών από την Τουρκία σε ρωσικά αμυντικά συστήματα την περασμένη εβδομάδα.

 

Η κυβέρνηση αύξησε δραματικά τον στόχο της για οικονομική ανάπτυξη σε 5% για την περίοδο 2020-2022, αφού έκοψε τις φετινές προβλέψεις στο 0,5%.

 

 

 

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
 
   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....