| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Τα σενάρια φοροελαφρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

 

Πέμπτη, 07:32 - 14/05/2020

 

   Share

 

Εντός του Μαΐου «έρχονται» οι ανακοινώσεις για τη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων, που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια αλλά και για τα μέτρα στήριξης των κλάδων του τουρισμού και της εστίασης με εφαρμογή όμως από τον Ιούνιο.

 

 

Όπως γράφει η Ναυτεμπορική, βασικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων που εισέπραξαν το 60% του ενοικίου, μέσω διαμοιρασμού του κόστους μεταξύ κράτους και ιδιοκτητών εντός της τρέχουσας χρήσης, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

 

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, στα σενάρια που μελετώνται περιλαμβάνονται:

 

Οι ιδιοκτήτες να δηλώσουν τη ζημία που έχουν υποστεί σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί προσκομίζοντας το συμβόλαιο μίσθωσης και την απόδειξη του ενοικίου που εισέπραξαν. Στη συνέχεια η επιστροφή του ποσού να πραγματοποιηθεί πιθανόν μέσω του φόρου εισοδήματος.

 

Για τους μήνες που οι ιδιοκτήτες χάσουν το 40% του ενοικίου, το υπόλοιπο ποσό να είναι αφορολόγητο,  καθώς τα εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται αυτοτελώς. Δεν αποκλείεται μάλιστα το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας συνδυασμός των παραπάνω μέτρων. 

 

Σε συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρο Καφούνη, οι έμποροι κατέθεσαν αίτημα η μείωση των ενοικίων κατά 40% να ισχύσει για τις εμπορικές επιχειρήσεις έως το τέλος του 2020, επιδιώκοντας δίκαιη κατανομή του κόστους μεταξύ ενοικιαστών, ιδιοκτητών και κράτους.

 

Μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις της Κομισιόν για τον οδικό χάρτη σταδιακής ανάκαμψης του τουρισμού και τη σταδιακή άρση των περιορισμών στα σύνορα που είχαν επιβληθεί λόγω του κορωνοϊού, τα αρμόδια υπουργεία οριστικοποιούν τις αποφάσεις τους για τη στήριξη των κλάδων του τουρισμού και της εστίασης.

 

Δεδομένου ότι πρόκειται για δύο κλάδους με περιορισμούς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στους σχεδιασμούς περιλαμβάνονται μειώσεις σε ΦΠΑ, ενώ μελετάται και η μείωση της προκαταβολής φόρου. Πιθανότατα κάποια από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν να έχουν «προσωρινό» χαρακτήρα, δηλαδή έως και το Σεπτέμβριο, καθώς το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η δ΄ φάση των μέτρων στήριξης, όπως δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, με πολιτικές οι οποίες θα έχουν μονιμότερο χαρακτήρα. Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος θεωρείται ασφαλέστερη καθώς τότε το οικονομικό επιτελείο θα έχει καλύτερη εικόνα της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά και των επιπτώσεων της πανδημίας στην ελληνική οικονομία.

 

Το καλοκαίρι αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πώς θα πληρωθούν οι οφειλές Μαρτίου – Απριλίου - Μαΐου σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία οι οποίες έχουν ανασταλεί και μεταφερθεί από το τέλος Αυγούστου και μετά. Στα σενάρια που εξετάζονται είναι να υπάρξει νέα ρύθμιση οφειλών ενώ δεν αποκλείεται να αποφασιστεί και αύξηση των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος πιθανόν και έως τους πρώτους μήνες του 2021 καθώς τα συγκεκριμένα έσοδα μπορούν να εγγραφούν στον τρέχοντα προϋπολογισμό.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....