| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 

 
 

Τα hedge Funds, o Boris & Το BREXIT

 

Τετάρτη, 00:01 - 06/11/2019

 

   Share

 

Με το ζήτημα του BREXIT, αν και σε μικρότερο βαθμό, να συνεχίζει να απασχολεί τους επενδυτές. Όπως με χαρακτηριστικό τρόπο σχολίασε το Bloomberg. Καθώς ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και ηγέτης των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον εισέρχεται σε μια θυελλώδη προεκλογική περίοδο, ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου, μπορεί από τώρα να γνωρίζει ότι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη ενός σημαντικού συμμάχου: Των hedge funds.

 

 

Σύμφωνα πάντα με τα όσα γράφει το Bloomberg, σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο από ένα χρόνο, ο Τζόνσον κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 400.000 λίρες (516.000 δολάρια) για το ταμείο της προεκλογικής του εκστρατείας. Το ποσό προέρχεται κυρίως από στελέχη επιχειρήσεων, επενδυτές και τραπεζίτες, οι οποίοι αποτελούν περίπου τους μισούς από τους συνολικούς δωρητές των Βρετανών Συντηρητικών.

 

Από τον Ιούνιο, τότε που ο Μπόρις Τζόνσον ξεκίνησε την πολιτική του προσπάθεια, με πρώτο του στόχο να είναι ο αντικαταστάτης της Τερέζα Μέι στην ηγεσία των Tories, τα στελέχη που τον στηρίζουν, ξεκίνησαν μακριά από τη δημοσιότητα μια προσπάθεια εξασφάλισης κεφαλαίων. Αυτή, σκοπό είχε την προσέλκυση στο πολιτικό άρμα του σημερινού πρωθυπουργού αρκετών διαχειριστών κεφαλαίων, ανάμεσά τους στελεχών από την Odey Asset Management και την CQS. Ο Ρόμπερτ Όξλεϊ, εκπρόσωπος του Τζόνσον, δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα.

 

Η εκστρατεία προσέλκυσης αυτής της κατηγορίας δωρητών, πυροδότησε τη φημολογία που έκανε λόγο για μια «ανίερη» συμμαχία του Τζόνσον με κύκλους οι οποίοι θα προτιμούσαν για δικό τους όφελος, μια ιδιαίτερα σκληρή μορφή Brexit. Αυτή η σπερμολογία έφτασε στο απόγειό της περί τα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, όταν ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών, Τζον ΜακΝτόνελ, ζήτησε να διερευνηθεί πιθανή σύγκρουση συμφερόντων. Τότε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των Συντηρητικών, Φίλιπ Χάμοντ, έριξε “λάδι στη φωτιά”, με τη δήλωση ότι «ο Τζόνσον υποστηρίζεται από κερδοσκόπους, που έχουν στοιχηματίσει δισεκατομμύρια σε ένα σκληρό Brexit και που έχουν μόνο μια επιλογή που τους συμφέρει: Μια σύγκρουση κι ένα σκληρό Brexit, που θα κάνει το νόμισμα και τον πληθωρισμό να κατρακυλίσουν».

 

Ακόμα και η ίδια η αδελφή του Τζόνσον Ρέιτσελ, μια φανατική υποστηρίκτρια της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, είπε στο ραδιόφωνο του BBC ότι ο πρωθυπουργός ήταν σε αγαστή συνεργασία με εκείνους που «σορτάρουν τη λίρα ή σορτάρουν τη χώρα».

 

Παρά το ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για το ότι ο Τζόνσον επιχειρεί να στηρίξει τέτοιους διαχειριστές κεφαλαίων, ωστόσο η φήμη δημιουργεί ένταση στις αγορές, ενώ τα ερωτήματα για τις σχέσεις του με στελέχη funds είναι πιθανό να πολλαπλασιαστούν όσο η χώρα βαδίζει προς τις εκλογές. Το Συντηρητικό Κόμμα επωφελήθηκε από τέτοιους δωρητές ποσού τουλάχιστον 500.000 λιρών, μέσα σε μόλις πέντε εβδομάδες μετά την αναγγελία εκ μέρους της Τερέζα Μέι της παραίτησής της.

 

Το ότι τα hedge funds αποσκοπούν σε μεγάλα οφέλη από εμπορικές ευκαιρίες που προσφέρει το Brexit, θεωρείται αδιαμφισβήτητο. Πέρυσι το Bloomberg είχε αναφέρει ότι μερικοί από αυτούς τους χρηματοδότες είχαν πληρώσει για exit polls κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος του 2016 για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

 

Ο φόβος του Κόρμπιν

 

Ένας μεγάλος αριθμός ευεργετών του Τζόνσον είναι μακροχρόνιοι υποστηρικτές των Συντηρητικών, ή γίνονται τώρα, για να αποφύγουν το ακραίο UKIP. Για όσους δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, ο λόγος είναι η δημιουργία σχέσεων με τον διαφαινόμενο νικητή των εκλογών. Όσο για τους υπόλοιπους, η αιτία της στήριξης Τζόνσον, είναι ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν!

 

Το Εργατικό Κόμμα έχει δεσμευθεί να αυξήσει τους φόρους επί των κεφαλαιακών κερδών, των φυσικών και νομικών προσώπων κατά περίπου 4-5%. Θέλει επίσης να αναγκάσει τις εταιρείες να διανείμουν το 10% των μετοχών τους στους υπαλλήλους.

 

Πηγή: Bloomberg

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
 
   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....