| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Τεκμήρια: Τι θα γίνει - Ποια σενάρια είναι στο τραπέζι

 

Πέμπτη, 18/03/2021

 

   Share

 

«Γραμμή άμυνας» απέναντι στο κίνδυνο φορολογούμενοι οι οποίοι είδαν το εισόδημα τους να μειώνεται το 2020 λόγω της πανδημίας, να φορολογηθούν βάσει τεκμηρίων αναμένεται να αποτελέσουν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού αλλά και η επιστρεπτέα προκαταβολή.

 

 

Όπως γράφει η Ραλλού Αλεξοπούλου στην Ναυτεμπορική, σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, όσων εργαζομένων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή το 2020 με αποτέλεσμα να λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ αρχικά και 534 ευρώ αργότερα, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν το εισόδημα που θα δηλωθεί και κατά συνέπεια και τα τεκμήρια.

 

Δηλαδή, αρκετοί μισθωτοί θα καταφέρουν να καλύψουν το ύψος των τεκμηρίων και να μην επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο. Αντίστοιχα, η προσμέτρηση των ενισχύσεων που έλαβαν ελεύθεροι επαγγελματίες μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε συνδυασμό με τα εισοδήματα που απέκτησαν το προηγούμενο έτος πιθανόν να καταφέρουν να καλύψουν τα τεκμήρια.

 

Στα σχέδια που μελετά το οικονομικό επιτελείο, ενόψει μάλιστα και της έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, είναι και η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία.

 

Οι αντικειμενικές δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της συνολικής ετήσιας δαπάνης του φορολογουμένου, είναι οι ακόλουθες:

 

·         Ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρούμενες κύριες κατοικίες, καθώς και ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες δευτερεύουσες κατοικίες των βοηθητικών χώρων αυτών καθώς και των ιδιόκτητων ή μισθωμένων αυτοτελών ή δωρεάν παραχωρούμενων βοηθητικών χώρων,

 

·         Δαπάνες επιβατικών αυτοκινήτων Ι.Χ., αυτοκινήτων μικτής χρήσης και αυτοκινήτων τύπου JEEP,

·         Δαπάνη ιδιωτικών σχολείων στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης,

·         Δαπάνη οικιακών βοηθών (πέραν του ενός), οδηγών αυτοκινήτου, δασκάλων, κλπ.,

·         Δαπάνες σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης,

·         Δαπάνες αεροσκαφών, ελικοπτέρων, ανεμόπτερων,

·         Δαπάνες δεξαμενών κολύμβησης (εσωτερικές και εξωτερικές).

 

Επίσης, στις παραπάνω αντικειμενικές δαπάνες προστίθεται και ένα ποσό ως ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, το οποίο ορίζεται στο ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000) για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000) για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019, 1,9 εκατ. φορολογούμενοι, φορολογήθηκαν για μεγαλύτερα εισοδήματα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ. Ο φόρος, ωστόσο, που πλήρωσαν δεν ξεπέρασε τα 140-150 εκατ. ευρώ.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....