| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Τι οδήγησε στην πτώση της Boeing;

 

Δευτέρα, 00:01 - 27/01/2020

 

   Share

 

του Dan Catchpole

 

Εδώ και περίπου έναν χρόνο, η μεγαλύτερη εταιρεία αεροδιαστημικής στον κόσμο, η Boeing, βρίσκεται στη δίνη ενός σκανδάλου που δημιούργησε η ίδια. Η κρίση των αεροσκαφών 737 Max, η οποία προέκυψε όταν 346 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο διαδοχικά αεροπορικά δυστυχήματα που συνδέονταν με μια δυσλειτουργία του λογισμικού στο νεότερο μοντέλο της Boeing, έχει θέσει την εταιρεία σε μια δραματική πορεία πτώσης.

 

 

Δημοσιογράφοι, ερευνητές, εποπτικές αρχές, το Κογκρέσο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ συμφωνούν σε ένα πράγμα: ότι η εταιρική κουλτούρα της Boeing χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή προβλήματα. Το αποτέλεσμα; Δυσπιστία μεταξύ των εργαζομένων, απώλειες μεταξύ των προμηθευτών, και ρήξη των δεσμών με τις αεροπορικές εταιρείες και τους επιβάτες.

 

Το σκάνδαλο με τα αεροσκάφη 737 Max δεν είναι η μόνη απειλή στη μελλοντική πορεία της Boeing. Πολύ πριν τις πτώσεις των αεροσκαφών, η εταιρεία πάλευε να καλύψει μια «τρύπα» στη γκάμα των προϊόντων της, ανάμεσα στα μικρότερα, μονού διαδρόμου 737 και τα σαφώς μεγαλύτερα, διπλού διαδρόμου 787. Πλέον, τα σχέδια ανάπτυξης ενός νέου αεροσκάφους για τη «μεσαία» κατηγορία έχουν ακυρωθεί, καθώς η εταιρεία προσπαθεί να επαναφέρει στους αιθέρες τα 737 Max.

 

Η κρίση στη Boeing προέκυψε, σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου, από μια κουλτούρα που συστηματικά έδινε προτεραιότητα στη βραχυχρόνια επιβράβευση των μετόχων έναντι της μακροχρόνιας στρατηγικής και της λήψης αποφάσεων βασισμένων στις αρχές της μηχανολογίας.

 

Ένα στοιχείο αρκεί για να γίνουν απολύτως κατανοητές οι προτεραιότητες της εταιρείας: τα τελευταία έξι χρόνια, η Boeing δαπάνησε 43,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε επαναγορά ιδίων μετοχών και μόλις 15,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη για επιβατικά αεροσκάφη. Μάλιστα, το διοικητικό συμβούλιο της Boeing ενέκρινε μια επιπλέον επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2018, λιγότερο από δύο μήνες μετά την πτώση του πρώτου 737 Max, αν και μετά ακύρωσε το εν λόγω σχέδιο.

 

Οι πληρωμές για παραγγελθέντα Max- το αεροσκάφος με τις ταχύτερες πωλήσεις στην ιστορία της Boeing- βοήθησε στη συγκέντρωση ρευστού για τις επαναγορές ιδίων μετοχών. Και αυτές, με τη σειρά τους, τροφοδότησαν τον υπερτριπλασιασμό της τιμής της μετοχής της εταιρείας από το 2016, παρά την πρόσφατη απότομη πτώση. Τα τμήματα άμυνας & διαστήματος και παγκοσμίων υπηρεσιών, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των εσόδων της εταιρείας, έχουν βοηθήσει την Boeing να επιβιώσει στη συγκεκριμένη συγκυρία, παρά την πτώση των πωλήσεων επιβατικών αεροσκαφών.

 

Όμως, το σκάνδαλο με τα 737 Max έβαλε ένα τέλος στις θετικές προοπτικές της Boeing στη Γουόλ Στριτ. Κάθε νέα αποκάλυψη δείχνει ότι η νοοτροπία της εταιρείας, η οποία έβαζε στο επίκεντρο τους μετόχους, συνέβαλλε στην κρίση των Max και στην προβληματική διάρθρωση της γκάμας προϊόντων της. «Μέχρι τώρα, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας δεν έχει προσφέρει την ηγεσία ή την επίβλεψη που απαιτείται» λέει ο Ken Herbert, αναλυτής θεμάτων αεροδιαστημικής στην Canaccord Genuity.

 

Η Boeing αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο παρά το σχετικό αίτημα του Fortune.

 

Fortune

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....