Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

05/01/19

Το ακραίο Volatility των χρηματιστηρίων είναι κάτι σύνηθες

 

Το 2018 ήταν η χειρότερη χρηματιστηριακή χρονιά εδώ και 10 χρόνια, από το ξέσπασμα της κρίσης της Lehman Brothers το 2008. Και όπως σχολίασε το Bloomberg, η λίστα των απωλειών για το 2018 είναι μεγάλη και έχει πλήξει τους πάντες. Hedge funds, υψηλές αποτιμήσεις αξίας για την Apple και την Amazon, ρεκόρ αγοραπωλησιών, κλπ. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Από την …οργή των μετοχών δεν γλίτωσαν ούτε τα Χριστούγεννα.

 

 

Όπως σχολίασε το Bloomberg, είναι αλήθεια ότι κάθε πτώση των μετοχών κατά 20 τοις εκατό πονάει, αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα δεν είναι και τόσο πρωτοφανές από την άποψη της έντασης ή της ταχύτητας του φαινομένου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 100 ετών, υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα κατακόρυφης πτώσης των μετοχών.

 

-«Είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία», δήλωσε ο Marshall Front, ιδρυτής της Front Barnett Advisers, ο οποίος ξεκίνησε να εργάζεται στη Γουόλ Στριτ το 1963. «Συμβαίνει ξανά και ξανά».

 

Οι επενδυτές καλό θα ήταν να μελετήσουν λίγη ιστορία, τώρα που οι μετοχές απέφυγαν την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης χάρη στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο που σημειώθηκε ποτέ από το 2009. Πλέον, οι απώλειες στον δείκτη S&P 500 κινούνται στο 15 τοις εκατό από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα.

 

«Αυτό είναι πολύ φυσιολογικό. Οι άνθρωποι ανησυχούν επειδή μιλάμε όλοι για αυτό όλη την ώρα», είπε η Nancy Tengler, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Tengler Wealth Management. «Είναι τριγύρω μας. Έχουμε επικεντρωθεί πάρα πολύ στις σχετικές εξελίξεις, σε καθημερινή βάση. Ιστορικά, είναι φυσιολογικό αυτό; Ναι».

 

Τους τελευταίους μήνες, πολύς λόγος έχει γίνει για τον ρόλο των traders υψηλής συχνότητας και των funds που βασίζονται στις ποσοτικές μεθόδους. Πράγματι, αυτές οι ομάδες είναι μεγάλες και γίνονται εύκολοι στόχοι για ένα κοινό που αναζητά …κακοποιούς για να ενοχοποιήσει. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, συγκαταλέγεται σε αυτούς που έχουν κάνει την εν λόγω σύνδεση.

 

Ένας λόγος για τον οποίον είναι μάλλον δύσκολο να αποδώσουμε την κατάρρευση των αγορών σε traders που βασίζονται σε μηχανές είναι το γεγονός ότι πολλές φορές στο παρελθόν οι αγορές κατέγραψαν παρόμοιες απότομες πτώσεις. Το Κραχ του 1929 είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όσο κακά κι αν είναι τα πράγματα με την αγορά σήμερα, δεν συγκρίνονται με το τι συνέβη τότε.

 

«Οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες μεταβολές, εκτός από το 1987, συνέβησαν στη δεκαετία του ’20 και του ’30», δήλωσε ο Donald Selkin, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Newbridge Securities Corp. «Οι αλλαγές ήταν δραματικές τότε και, προφανώς, δεν υπήρχε ηλεκτρονική διαπραγμάτευση των μετοχών».

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....