| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Το εξοικονομώ κατ’ οίκον «οδηγός» για την αξιοποίηση των 32 δισ.

 

Κυριακή, 02/08/2020

 

   Share

 

Σε «λίγες και εμβληματικές δράσεις» θα επιδιώξει η κυβέρνηση να επικεντρώσει την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με πηγές της νέας δομής που αποφασίστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα «τρέξει» το σχέδιο.

 

 

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφεραν οι πηγές το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», το οποίο αναμένεται να επεκταθεί, έτσι ώστε να αναβαθμιστούν ενεργειακά όλα τα κτίρια της χώρας, όπου είναι δυνατόν. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το πρόγραμμα μπορεί να επεκταθεί σε ξενοδοχεία, βιομηχανίες και στα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου. Ετσι, εκτιμάται ότι ένα μεγάλο ποσό θα μπορέσει να διοχετευθεί άμεσα στην αγορά, υπηρετώντας ταυτόχρονα έναν από τους βασικούς στόχους του Next Generation EU, αυτόν της «πράσινης ανάπτυξης».

 

«Είναι ένα καλό κεϊνσιανό μέτρο», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πηγές.

 

Σημειώνεται ότι το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» επεκτείνεται ήδη σε νέες δράσεις, πέραν της αντικατάστασης κουφωμάτων, και θα μετονομαστεί  σε «Εξοικονομώ - Αυτονομώ για Εξυπνα Σπίτια», καθώς θα καλύπτει και τεχνολογικές αναβαθμίσεις. Το νέο αυτό πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ, θα βγει στον αέρα το φθινόπωρο.

 

Σημειώνεται ότι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι δαπάνες που έγιναν από τον περασμένο Φεβρουάριο.

 

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα θελήσει να κινηθεί με γρήγορες διαδικασίες για να μην υπάρξει κίνδυνος να χαθούν πολύτιμοι πόροι για την οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να αναλάβει ενεργό δράση η επιτροπή επιτάχυνσης και υλοποίησης, που αποφασίστηκε να λειτουργήσει υπό την εποπτεία του υφυπουργού Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρου Σκυλακάκη.

 

Σημειώνεται ότι στόχος της πενταμελούς εκτελεστικής επιτροπής, που αποφασίσθηκε χθες ότι θα λειτουργεί στη Γραμματεία της κυβέρνησης, είναι να υποβάλει τις προτάσεις της μέχρι τις 24 Αυγούστου. Στη συνέχεια, θα γίνει το «φιλτράρισμα» των προτάσεων και στα τέλη Σεπτεμβρίου θα δοθούν σε διαβούλευση, ώστε στις 15 Οκτωβρίου να είναι έτοιμο το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, όπως το ονόμασε ο πρωθυπουργός, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Προβληματισμός επικρατεί ως προς τα περιθώρια που υπάρχουν να ενταχθούν στο σχέδιο οι φοροελαφρύνσεις και οι μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, που θα ήθελε να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση για να τονώσει την ανάπτυξη, με βάση το πρόγραμμά της. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βρυξέλλες δεν είναι διατεθειμένες να δεχθούν τέτοιου είδους μέτρα, καθώς δεν θεωρούν ότι εντάσσονται στις κατευθυντήριες γραμμές που έχουν χαράξει για το Next Generation EU.

 

Ωστόσο, στην Αθήνα εξετάζουν τη δυνατότητα να τα περάσουν έμμεσα, στο πλαίσιο ευρύτερων μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων που θα είναι επιλέξιμα. Πάντως, αυτό φαίνεται ότι θα είναι μια δύσκολη προσπάθεια, παρότι η κυβέρνηση την επιθυμεί διακαώς, καθώς θα μπορούσαν άμεσα να απορροφηθούν πόροι.

Καθένα από τα 5 μέλη της εκτελεστικής επιτροπής (Steering Committee) θα συνεισφέρει με τον δικό του τρόπο στο έργο της προετοιμασίας του σχεδίου και θα συμμετέχει σε μία από τις 5 ομάδες εργασίας που θα λειτουργήσουν (με 7-15 άτομα η κάθε μία) στα υπουργεία, για τις πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες του σχεδίου. 1. Ο κ. Σκυλακάκης στην ομάδα για την πράσινη ανάπτυξη. 2. Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος στην ομάδα για την  ψηφιακή μετάβαση. 3. Ο επικεφαλής του οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης στην ομάδα για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον παραγωγικό μετασχηματισμό. 4. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού στην ομάδα για την απασχόληση και τις δεξιότητες. 5. Ο γενικός γραμματέας  Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος στην ομάδα για τις υποδομές.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....