Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

07:35 - 07/08/18

Το μοντέλο της Πορτογαλίας το πρότυπο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα;

 

Πηγές της ευρωζώνης θεωρούν πως η Ελλάδα μετά τη λήξη του Μνημονίου, στις 20 Αυγούστου, μπορεί να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές με χαμηλό κόστος δανεισμού, αρκεί να εφαρμόσει τη στρατηγική που εφάρμοσε η Πορτογαλία όταν βγήκε από τα Μνημόνια τον Ιούνιο του 2014.

 

 

Σύμφωνα με τα όσα γράφει το CNN Greece, η «συνταγή της επιτυχίας» δεν είναι άλλη από την διαρκή επιμονή στις μεταρρυθμίσεις και την επίδειξη βούλησης για διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, κάτι που οι επενδυτές εκτιμούν και επιβραβεύουν.

 

Οι εν λόγω πηγές αναφέρουν πως όταν η Πορτογαλία βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης της τον Ιούνιο του 2014 διέθετε ένα ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας 17 δισ. ευρώ που διασφάλιζε τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για ένα έτος. Τότε το δεκαετές ομόλογο της Πορτογαλίας είχε απόδοση 3,6%, ελάχιστα χαμηλότερη από ότι είναι σήμερα το ελληνικό δεκαετές.

 

Ωστόσο, η πορτογαλική κυβέρνηση δεν επαναπαύθηκε. Συνέχισε τις πολιτικά δύσκολες επιλογές και οι αγορές την αντάμειψαν. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, το δεκαετές ομόλογο της χώρας έχει απόδοση 1,7% και θεωρείται πολύ πιο ασφαλές από ότι το αντίστοιχο ιταλικό ομόλογο.

 

Δεν είναι τυχαίο πως χθες, με αφορμή την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προς την Ελλάδα ύψους 15 δισ. ευρώ, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, έστειλε έναν αντίστοιχο μήνυμα για την ανάγκη μεταρρυθμιστικής προσήλωσης.

 

«Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους της και στις αγορές ότι δεσμεύεται να μην αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί και να ακολουθήσει τις βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται μακροπρόθεσμα για να δημιουργηθεί μια ισχυρή οικονομία, ικανή να επιφέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός Γενικός Διευθυντής του ESM.

 

Μετά τη χθεσινή εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ, η Ελλάδα διαθέτει ένα ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας ύψους 24 δισ. ευρώ περίπου που της επιτρέπει να μη βγει στις αγορές για μια περίοδο τουλάχιστον 22 μηνών. Μάλιστα, εάν η Ελλάδα ανακυκλώσει τα έντοκα γραμμάτια που λήγουν μέσα στην επομένη διετία, τότε το ταμειακό της μαξιλάρι θα καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα 4 έτη.

 

Αλλά το βάρος της κυβέρνησης μετά τις 20 Αυγούστου δεν πρέπει να πέσει στο πότε θα χρησιμοποιήσει το ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας, αλλά στο πως δεν θα αναγκαστεί να το κάνει, ανακτώντας την επαφή με τις αγορές και δανειζόμενη με τα χαμηλότερα δυνατά επιτόκια.

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....