| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 

 
 

Το σενάριο της Τουρκίας για γεωτρήσεις στην Κρήτη-Στο Κάιρο ο Δένδιας

 

Κυριακή, 01/12/2019

 

   Share

 

Στο κόκκινο βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην υπογραφή μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες με την Λιβύη και τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν που προκάλεσαν την αποχώρηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου από τα εγκαίνια του TANAP.

 

 

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, το σενάριο για την δημιουργία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Λιβύη διακινείται εδώ και καιρό στην Τουρκία και από τον περασμένο Οκτώβριο η Άγκυρα επιθυμούσε κάποιου είδους συμφωνία με την Τρίπολη. Αν και η Λιβύη μιλάει για μνημόνιο συνεργασίας με την Τουρκία, καθώς δεν είναι σε θέση να υπογράψει συμφωνία με τον εμφύλιο στη χώρα να βρίσκεται σε εξέλιξη εντούτοις η Άγκυρα επιμένει ότι πρόκειται για συμφωνία. 

 

Το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο συρτάρι της Άγκυρας είναι να παραχωρηθεί στην Τουρκία κάποιο οικόπεδο από την Λιβύη στη συγκεκριμένη περιοχή προκειμένου να γίνουν σεισμογραφικές έρευνες. Εάν η Άγκυρα επιλέξει να θέσει σε εφαρμογή αυτό το σενάριο τους επόμενους μήνες τότε δεν αποκλείεται να δούμε κάποιο τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος νότια της Κρήτης. 

  

Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει ο ΣΚΑΙ στο ρεπορτάζ του. Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στο Κάιρο προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι. Αντικείμενο των συνομιλιών θα αποτελέσουν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, υπό το πρίσμα και της πρόσφατης υπογραφής μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης.

 

Χθες οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου στα εγκαίνια του αγωγού TANAP στην Ύψαλα δεν αιφνιδίασε την Αθήνα, η οποία υπολόγιζε ως πολύ πιθανή μία τέτοια συμπεριφορά από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν. 

 

Πριν ο υπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου μεταβεί στην Τουρκία υπήρχε συζήτηση και είχε ενημερωθεί από το υπουργείο Εξωτερικών ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν θα αποχωρούσε αμέσως από την εκδήλωση όπως και συνέβη. 

 

Η Αθήνα παρακολουθεί τις κινήσεις της Τουρκίας και αντιδρά κάθε φορά που εκδηλώνονται. Σε αυτή τη φάση, όμως, δεν θα προχωρήσει σε κλιμάκωση της κατάστασης αλλά αναμένεται να απαντά σε κάθε πρόκληση που σημειώνεται. 

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
 
   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....