| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Το σκάνδαλο Wirecard & Η μετά Μέρκελ εποχή

 

Πέμπτη, 00:01 - 30/07/2020

 

   Share

 

Όπως ανέφερε το Bloomberg σε ένα ενδιαφέρον δημοσίευμα την Τετάρτη, κεντρική θέση στις προσπάθειες νομής της εξουσίας στη Γερμανία, μετά την αποχώρηση της Ανγκελα Μέρκελ από την καγκελαρία, φαίνεται να διαδραματίζει το σκάνδαλο του πάλαι ποτέ κολοσσού ηλεκτρονικών πληρωμών Wirecard.

 

 

Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει το Bloomberg, το παιχνίδι των πολιτικών ελιγμών ενόψει των εκλογών της επόμενης χρονιάς, αναμένεται να ενταθεί από σήμερα κιόλας που επιτροπή της γερμανικής Βουλής κάνει ένα διάλειμμα από τις διακοπές του καλοκαιριού, προκειμένου να εξετάσει μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Μέρκελ για το λογιστικό σκάνδαλο που οδήγησε σε κατάρρευση μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της χώρας.

 

Ο υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, ο κορυφαίος Σοσιαλδημοκράτης της κυβέρνησης, αναμένεται να είναι ο Νο1 στόχος, όσον αφορά την αποτυχία να προειδοποιήσει για τα βιβλία της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών.

 

Ο Σολτς αποτελεί φαβορί για τη διαδοχή της Μέρκελ στις εκλογές του φθινοπώρου του 2021 και έχει τη μεγαλύτερη κυβερνητική εμπειρία. Αυτό τον καθιστά σοβαρή απειλή, ακόμα κι αν το SPD αυτή τη στιγμή είναι τρίτο στις δημοσκοπήσεις.

 

Ο Σολτς πέρασε στην επίθεση σήμερα, διερωτώμενος σε τηλεοπτική του εμφάνιση γιατί οι ελεγκτές δεν εντόπισαν ατασθαλίες στην Wirecard για περίοδο 10 ετών.

 

Παρουσίασε προτάσεις την περασμένη εβδομάδα για την ενίσχυση της εποπτείας της Γερμανίας, αυξάνοντας τις δικαιοδοσίες της BaFin και καταργώντας ένα σύστημα δύο επιπέδων που χωρίζει τη λογιστική εποπτεία μεταξύ των ελεγκτών του ιδιωτικού τομέα και του ρυθμιστικού φορέα.

 

Η ακροαματική διαδικασία της επιτροπής οικονομικών, η οποία θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών στο Βερολίνο, πιθανότατα θα δώσει το πράσινο φως για βαθύτερη έρευνα που θα μπορούσε να διαρκέσει ως το 2021 και να επισκιάσει τα πρώτα στάδια της προεκλογικής εκστρατείας.

 

Τα μέλη του κόμματος της Μέρκελ δεν θα ζητήσουν ανοιχτά κοινοβουλευτική έρευνα, η οποία περιλαμβάνει δημόσιες ακροάσεις που θα διατηρούσαν την υπόθεση στο επίκεντρο, αλλά θέτουν υπό «σιωπηρή» εξέταση την αντιπολίτευση για να υπονομεύσουν τον Σολτς, σύμφωνα με μέλος των Χριστιανοδημοκρατών, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

 

Η Μέρκελ σχεδιάζει να παραιτηθεί το επόμενο έτος μετά από 16 χρόνια στο τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης και το πολιτικό μέλλον της Γερμανίας είναι ανοιχτό. Το CDU και το SPD είναι αντιμέτωπα με πιέσεις από την άνοδο των περιβαλλοντολόγων Πρασίνων και του ακροδεξιού AfD. O Σολτς πάντως στις δημοσκοπήσεις τα πηγαίνει πολύ καλά και είναι μακράν ο δημοφιλέστερος πολιτικός του SPD καθώς το 42% των ψηφοφόρων θεωρούν τον 62χριονο πρώην δήμαρχο του Αμβούργου ως κατάλληλο για καγκελάριο.

 

Ο αντικαγκελάριος της Μέρκελ, το υπουργείο του οποίου επιβλέπει τον BaFin, δέχθηκε πιέσεις, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο αναπληρωτής του Γιοργκ Κούκις είχε τουλάχιστον δύο συναντήσεις με τον Μάρκους Μπράουν, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Wirecard, ο οποίος συνελήφθη. Ο Κούκις ενημερώνει τακτικά τον προϊστάμενό του για τις εξελίξεις σχετικά με τις έρευνες για την Wirecard.

 

Σήμερα κατά την ακρόαση της επιτροπής, Σολτς και Αλτμάιερ (υπουργός οικονομίας του CDU), θα καταθέσουν στην 41μελή επιτροπή. Το αίτημα εξέτασης του Αλτμάιερ έγινε από το SPD.

 

 

Πηγή: Bloomberg

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....