| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Το σοκ του κορωνοϊού έχει ήδη οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση

 

Παρασκευή, 20/03/2020

 

   Share

 

Η παγκόσμια οικονομία είναι ήδη σε ύφεση, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο υφίστανται καθίζηση της οικονομικής τους δραστηριότητας από τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως εκτιμούν οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

 

 

Ειδικότερα και σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, η εξάπλωση του Covid-19 και οι φόβοι για τον αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη κλονίζουν τις διεθνείς αγορές, παρά τα έκτακτα και γενναία μέτρα στήριξης και διοχέτευσης ρευστότητας από εθνικές κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, στη μεγαλύτερη προσπάθεια από την εποχή της πιστωτικής κρίσης.

 

Το κλίμα πανικού κυρίευσε τις αγορές μετοχών, ομολόγων, χρυσού και εμπορευμάτων, καταδεικνύοντας τις προσδοκίες ότι η παγκόσμια οικονομία θα υποστεί μεγάλη ζημιά εξαιτίας του κορωνοϊού.

 

Περισσότεροι από τα τρία-τέταρτα των οικονομολόγων σε Ευρώπη και Αμερική που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση αυτής της εβδομάδας -31 από τους 41- απάντησαν ότι η περίοδος ανάπτυξης έχει φθάσει στο τέλος της, όταν ρωτήθηκαν εάν η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

 

«Την προηγούμενη εβδομάδα συμπεράναμε ότι το σοκ λόγω Covid-19 θα οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση, καθώς σχεδόν το σύνολο των οικονομιών ανά τον κόσμο θα συρρικνωθούν στο τρίμηνο μεταξύ Φεβρουαρίου-Απριλίου», σημειώνει ο Μπρους Κάσμαν, επικεφαλής του τμήματος οικονομικών ερευνών στην JP Morgan. «Δεν χωρεί πλέον αμφιβολία ότι η μακροβιότερη περίοδος παγκόσμιας ανάπτυξης στην ιστορία τερματίσθηκε αυτό το τρίμηνο. Το μείζον ζήτημα τώρα είναι να αξιολογηθεί το βάθος και διάρκεια της ύφεσης του 2020», προσθέτει.

 

Οι οικονομολόγοι υποβαθμίζουν επανειλημμένως τις οικονομικές τους προβλέψεις και παράλληλα διακρίνουν αυξημένες πιθανότητες για ύφεση στις μεγάλες οικονομίες.

 

Σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς 1,6% φέτος, περίπου το ήμισυ σε σύγκριση με την πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,1% στη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου και στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι προβλέψεις για το 2020 κυμαίνονταν από ύφεση 2% έως ανάπτυξη 2,7%.

 

«Καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται ραγδαία,, τα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία αυξάνονται. Υποβαθμίσαμε την πρόβλεψή μας για το παγκόσμιο ΑΕΠ στο 1,25% φέτος, πιο κάτω από τα επίπεδα της βαθιάς ύφεσης του 2008, αλλά χειρότερα σε σύγκριση με τις ήπιες υφέσεις το 1991 και το 2001», σημειώνουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs. «Oι οικονομολόγοι μας αναμένουν ύφεση σε Ευρώπη, Ιαπωνία, Καναδά και πιθανότατα και στις ΗΠΑ», αναφέρει η Goldman.

 

Οι ΗΠΑ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εισέλθουν σε ύφεση, έχοντας υποστεί σοκ από τον κορωνοϊό, ενώ ισχυρό αναμένεται και το πλήγμα για την κινεζική οικονομία, τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο. Η ιαπωνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί μόλις 0,1% στο οικονομικό έτος που αρχίζει τον Απρίλιο, έναντι προβλέψεων για ανάπτυξη 0,5% του Φεβρουαρίου.

 

Το ρίσκο για ύφεση στην Ευρωζώνη έχει πλέον διπλασιασθεί, ενώ σε δεινή θέση και η βρετανική οικονομία, όπου αναμένεται σχεδόν μηδενική ανάπτυξη 0,1% αυτό το τρίμηνο και συρρίκνωση του ΑΕΠ το επόμενο

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....