Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

00:01 - 26/02/19

Το 2018, οι ευρωπαϊκές &Οι αμερικάνικες τράπεζες

 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το 2018 ήτανε μια κακή χρονιά για τις αγορές. Για την ακρίβεια ήταν η χειρότερη από το 2008. Ας επικεντρωθούμε όμως σήμερα στις τραπεζικές μετοχές. Τόσο στην ευρύτερη περιοχή μας την Ευρώπη. Όσο και στις ΗΠΑ. Σύμφωνα λοιπόν με το Bloomberg, η JPMorgan Chase & Co. κέρδισε πέρυσι μερικά από τα μεγαλύτερα μερίδια τόσο σε συναλλαγές σταθερού εισοδήματος όσο και σε μετοχές, εδραιώνοντας την ηγετική θέση της και πλησιάζοντας την κορυφή. Από την άλλη πλευρά, η Deutsche Bank AG έχασε έδαφος και στις δύο αγορές ενώ προσπάθησε να αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητές της όπως σχολιάζει το Bloomberg.

 

 

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Bloomberg, το μερίδιο της JPMorgan από τα έσοδα των 77 δισ. δολαρίων που είχαν οι τράπεζες από το χειρισμό των στοιχημάτων των επενδυτών σε ομόλογα, νομίσματα και βασικά προϊόντα αυξήθηκε κατά περισσότερο από μια εκατοστιαία μονάδα. Το μερίδιό της στην αγορά των 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο trading μετοχών και συναφών παραγώγων αυξήθηκε επίσης. Η πίτα σταθερού εισοδήματος που μοιράζονται όλες οι τράπεζες συρρικνώθηκε κατά 6% από το 2017, αλλά στις μετοχές αυξήθηκε κατά 14%.

 

Οι αμερικανικές τράπεζες «ποδοπάτησαν» τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους το 2018, κερδίζοντας έδαφος και κρατώντας πέντε από τις κορυφαίες έξι θέσεις στην κατάταξη και για τις δύο αγορές. Οι επενδυτικές τράπεζες της Ευρώπης είχαν ανακτήσει κάποια μερίδια της αγοράς το 2017, αλλά δεν κατάφεραν να τα διατηρήσουν, ως επί το πλείστον καθώς ένα σκληρότερο εμπορικό περιβάλλον το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους τις έβλαψαν περισσότερο απ 'ό,τι στις ΗΠΑ.

 

Οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης πραγματοποιούν προγράμματα αναδιάρθρωσης που προκάλεσαν αναχωρήσεις κορυφαίων στελεχών και μερικών πελατών. Η πίεση για μείωση του κόστους αυξάνεται, καθώς τα επιτόκια παραμένουν αρνητικά, τα περιθώρια δανεισμού στενεύουν και καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν κατακερματισμένες.

 

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, η Credit Suisse Group AG έχασε το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στο μετοχικό κεφάλαιο, πέφτοντας στο Νο. 10, από το 7 το προηγούμενο έτος. Στη συνέχεια ακολούθησε η Deutsche Bank, η οποία έπεσε στο Νο. 11 από το 9. Στη διαπραγμάτευση των ομολόγων, η BNP Paribas SA είχε τις περισσότερες απώλειες.

 

Η JPMorgan είχε το μεγαλύτερο κέρδος στον τομέα των μετοχών, ενώ η Goldman Sachs Group Inc. σε σταθερό εισόδημα.

 

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης ήταν κυρίαρχες στο μεγαλύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης των κεφαλαιαγορών προτού συναντήσουν τις διπλές κρίσεις της κατάρρευσης υποθηκών των ΗΠΑ και τα προβλήματα δημοσίου χρέους της Ευρώπης. Έκτοτε, βρίσκονται σε συνεχή αναδιάρθρωση, προσπαθώντας να μειώσουν το κόστος και να βελτιώσουν την κερδοφορία. Οι αμερικανικές τράπεζες κινήθηκαν ταχύτερα για να επαναπροσδιορίσουν τις επιχειρήσεις τους μετά την κρίση του 2008 και αύξησαν τα επίπεδα των κεφαλαίων τους πιο επιθετικά. Τέλος, το δημοσίευμα του Bloomberg σχολιάζει πως οι πέντε μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες επενδύσεων αντιπροσώπευαν το 58% του συνόλου των εσόδων από εμπορικές συναλλαγές πέρυσι, από 46% το 2010. Οι εννέα μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες είδαν το μερίδιο τους να μειώνεται στο 36% από 50%.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....