Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

10/08/18

Τράπεζες: Και επίσημα τέλος το Waiver από την ΕΚΤ

 

Με τον Μ. Ντράγκι να το έχει ουσιαστικά ανακοινώσει κατά την τελευταία συνέντευξη τύπου, η ΕΚΤ και επίσημα βάζει τέλος στο waiver που επέτρεπε στο ευρωσύστημα να χρησιμοποιεί τα ελληνικά ομόλογα για δανεισμό. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, η απόφαση θα ισχύσει από 21 Αυγούστου.

 

 

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ και ήταν λίγο πολύ γνωστό, δεδομένης της λήξης του προγράμματος διάσωσης «το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ότι από τις 21 Αυγούστου 2018 θα πρέπει στα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η Ελληνική Δημοκρατία να εφαρμόζονται τα ενιαία κριτήρια και τα ελάχιστα όρια πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρώ-συστήματος και ότι τα εν λόγω χρεόγραφα θα υπόκεινται στις ενιαίες περικοπές αποτίμησης που καθορίζονται στην κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2016/65 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

 

Θυμίζουμε πως προσφάτως η Moody’s είχε εμφανιστεί για το θέμα καθησυχαστική. Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης είχανε αναφερθεί στην σταδιακή απεξάρτηση από τον ELA θέτοντας το τέλος του έτους ως ορόσημο για την οριστική απεμπλοκή, ενώ είχαν επισημάνει ότι ακόμα και χωρίς το waiver θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τη διατραπεζική με οριακά υψηλότερο κόστος.

 

Όπως είχε αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης πρόβλημα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποτελεί η περιορισμένη ρευστότητα καθώς τα στοιχεία υψηλής ρευστότητας που διαθέτουν είναι δεσμευμένα στην ΕΚΤ ή τον ELA.

 

Το ανεξόφλητο υπόλοιπο ELA στα τέλη Ιουνίου του 2018 ανερχόταν 7,3 δισ. ευρώ ή περίπου 3,1% του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος, έχοντας μειωθεί σημαντικά από 86,8 δισ. ευρώ που είχε φτάσει τον Ιούνιο του 2015.

 

Καθώς οι καταθέσεις αρχίζουν να επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα, οι αναλυτές της Moody’s αναμένουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα βελτιώσουν περαιτέρω το χρηματοδοτικό τους προφίλ μειώνοντας και τελικά εξαλείφοντας τον ELA που έλαβαν από την ΤτΕ τα τελευταία τρία χρόνια.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....