Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

25/02/19

Τσακαλώτος – Στουρνάρας: Συνάντηση για τα κόκκινα δάνεια

 

Συνάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδος είχαν τη Δευτέρα το απόγευμα ο Διοικητής της ΤτΕ κ Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προώθηση των δυο σχημάτων που θα υποβοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια και η οργάνωση της κοινής ομάδας των δύο πλευρών, που θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίησή τους με τις ευρωπαϊκές αρχές.

 

Το πρώτο εργαλείο, που σχεδίασε για λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) η JP Morgan προβλέπει την τιτλοποίηση δανείων έως 20 δισ. ευρώ με κρατικές εγγυήσεις 6 δισ. ευρώ.

 

Το δεύτερο είναι εμπνεύσεως της Τράπεζας της Ελλάδος και αφορά στη μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων έως και 40 δισ. ευρώ σε όχημα ειδικού σκοπού, το οποίο κάνοντας χρήση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων των τραπεζών έναντι του δημοσίου ως εγγύηση, θα προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις.

 

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα δύο σχέδια είναι συμπληρωματικά και μπορούν να τρέξουν παράλληλα, επιταχύνοντας τους ρυθμούς αποκλιμάκωσης των δεικτών καθυστερήσεων με στόχο την επαναφορά τους στον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι και το 2021.

 

Για την εφαρμογή τους ωστόσο απαιτείται η έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, λόγω των κρατικών εγγυήσεων που προβλέπουν.

 

Πλέον η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς θα επικεντρωθεί σε αυτό το πεδίο, με στόχο μέσα στους επόμενους μήνες και τα δύο πλάνα να τεθούν στη διάθεση των τραπεζών.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....