Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

08/01/19

Τσακαλώτος: Θα βγούμε στις αγορές για 7 δισεκ. αλλά εμείς αποφασίζουμε πότε

 

Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει 7 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές το 2019 όμως έχει το περιθώριο να επιλέξει πότε θα εκδώσει ομόλογα χάρη στο δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» που συνέστησε τον προηγούμενο χρόνο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

 

Σημείωσε πως η Αθήνα μπορεί να χρησιμοποιήσει τους πόρους του «μαξιλαριού και για ενεργητικές παρεμβάσεις στο χρέος, όπως για να εξαγοράσει οφειλές προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να τις αντικαταστήσει με ποιο φθηνά δάνεια.

Υπενθυμίζεται πως ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης προέβλεπε έξοδο στις αγορές λίγο μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου, δηλαδή το περσινό φθινόπωρο.

Ο κ. Τσακαλώτος κάλεσε την Νέα Δημοκρατία να μην βάλει «όλα τα αυγά της» στο θέμα των αγορών, λέγοντας πως θα ήταν καλό «να φυσά λίγο το γιαούρτι» μετά την επιτυχία της κυβέρνησης με την μη περικοπή των συντάξεων.

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο μέλλον να αποφευχθεί και η μείωση του αφορολόγητου ορίου που κανονικά είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2020. «Η κυβέρνηση έχει δείξει πως ξέρει να διαπραγματεύεται χωρίς φανφάρες και θριαμβολογίες, μπορεί να τα καταφέρει» δήλωσε στον ραδιοσταθμό 24/7.

Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες υπολόγισε πως ανέρχονται σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Διευκρίνισε όμως πως περίπου το ήμισυ των χρεών καθυστερεί λόγω δικαστικών υποθέσεων – δηλαδή αμφισβητείται το ύψος του χρέους, ποιος χρωστά και άλλα.

Αιχμές για Στουρνάρα, αντίθεση στην ποινικοποίηση της πολιτικής

Ο ΥΠΟΙΚ άφησε προσεκτικές αιχμές για την συμπεριφορά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας πως η συνεργασία της κυβέρνησης με την κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να είναι καλύτερη.

Σχολίασε πως ο κ. Στουρνάρας επιζητεί την δημοσιότητα, προκαλώντας προβλήματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, προσθέτοντας πως ο κεντρικός τραπεζίτης θα μπορούσε να μένει πιο στενά στον ρόλο του.

Σχετικά τέλος με την υπόθεση Novartis, ο κ. Τσακαλώτος τάχθηκε κατά τις ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, λέγοντας πως βοηθάει μόνον την Χρυσή Αυγή. Ξεκαθάρισε όμως ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....