Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

25/02/19

Φόβοι για λάθη σε χιλιάδες αναδρομικά

 

 των ειδικών µισθολογίων. Αξιωµατούχοι του υπουργείου Εργασίας δήλωναν χθες άγνοια για το επίµαχο έγγραφο -που αναφέρει πως λίγες χιλιάδες συνταξιούχοι έλαβαν λάθος ποσά λέγοντας πως δεν έχει σταλεί στο υπουργείο, δεν έχει υπογραφεί από την αρµόδια διευθύντρια και δεν έχει συνταχθεί και ολοκληρωθεί ως επίσηµο έγγραφο υπηρεσίας.

 

 

Όπως αναφέρει το Έθνος, οι ίδιες πηγές «έδειχναν» προς τα συστήµατα της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων για τα στοιχεία των καταβολών, χαρακτηρίζοντας κατ’ αρχάς το έγγραφο ως σχέδιο σκέψεων που δεν ήταν γνωστό αν απηχούν την πραγµατικότητα. Στο επίµαχο έγγραφο γίνεται λόγος για ελλείψεις στοιχείων στο πληροφοριακό σύστηµα και αναφέρεται πως περίπου 8.000 συνταξιούχοι σε σύνολο 121.401 φέρονται να έχουν εισπράξει λάθος ποσά ή τίποτα. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να πραγµατοποιηθεί σύσκεψη µε εντολή του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, για το θέµα µε τους εµπλεκόµενους.

 

Στόχος είναι να διερευνηθεί το ζήτηµα της σύνταξης του εγγράφου και να εντοπιστούν τα όποια προβλήµατα, εφόσον υπάρχουν, ώστε να επιλυθούν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, σύµφωνα µε στελέχη του υπουργείου Εργασίας, τα στοιχεία των πληρωµών των αναδροµικών των απόστρατων ενστόλων και λοιπών δικαιούχων των ειδικών µισθολογίων έχουν προκύψει από τα συστήµατα της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων και όχι από τα συστήµατα του ΕΦΚΑ.

 

Εφόσον διαπιστωθεί πως υπάρχουν όντως λάθη στις καταβολές, αυτά θα πρέπει να αντιµετωπιστούν. Δηλαδή αν διακριβωθεί πως υπάρχουν δικαιούχοι που δεν έχουν λάβει αναδροµικά ενώ δικαιούνται να λάβουν, θα πρέπει να τα εισπράξουν µε νέα καταβολή. Στον αντίποδα, αν υπάρχουν άλλοι απόστρατοι και πολιτικοί συνταξιούχοι που εισέπραξαν από λάθος περισσότερα από όσα δικαιούνται, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόµενο επιστροφής των επιπλέον ποσών µε τα προβλεπόµενα από τις διατάξεις για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα.

 

Η πληρωµή των αναδροµικών των συνταξιούχων των ειδικών µισθολογίων πραγµατοποιήθηκε στις 21 Δεκεµβρίου 2018 και συνολικά πληρώθηκαν πάνω από 120.000 συνταξιούχοι. Σε µια έκτακτη πληρωµή καταβλήθηκαν τότε τα αναδροµικά σε συνταξιούχους των οποίων η σύνταξη ήταν εξαρτηµένη από τον µισθό των αντίστοιχων εν ενεργεία υπαλλήλων. Υπενθυµίζεται πως οι αποδοχές των συνταξιούχων ειδικών µισθολογίων επηρεάζονταν µέχρι τον νόµο Κατρούγκαλου και από τους µισθούς των εν ενεργεία υπαλλήλων.

 

Το επίµαχο έγγραφο, το οποίο δηµοσίευσε χθες ο «Ελεύθερος Τύπος», αναφέρει πως περίπου σε 3.000 συνταξιούχους, επιζώντες συζύγους, στους οποίους µεταβιβάστηκε η σύνταξη των θανόντων την περίοδο από 1/1/2014 ως 12/5/2016, δόθηκαν περισσότερα αναδροµικά από αυτά που έπρεπε να καταβληθούν, διότι οι επιστροφές υπολογίστηκαν µε βάση τη σύνταξη του αρχικού δικαιούχου, δηλαδή των θανόντων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως 1.900 συνταξιούχοι χηρείας έλαβαν αναδροµικά από 6.000 ευρώ έως και 38.667 ευρώ.

 

Υπενθυµίζεται πως µε βάση το προηγούµενο σύστηµα που ίσχυε µέχρι την ψήφιση του νόµου Κατρούγκαλου, οι επιζώντες δικαιούνταν το 70% της σύνταξης του θανόντος. Στο ίδιο έγγραφο, επίσης, αναφέρεται πως σε περισσότερες από 1.000 περιπτώσεις προέκυψαν αρνητικά ποσά για λόγους που διερευνώνται, µε αποτέλεσµα να µην καταβληθούν αναδροµικά στους δικαιούχους. Κατά τα ισχυριζόµενα στο έγγραφο φέρονται να έχουν εντοπιστεί και 430 πολιτικοί συνταξιούχοι, πέραν των 4.000 στρατιωτικών -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- που δεν έλαβαν τα αναδροµικά που δικαιούνται επειδή εξαρχής είχαν τεθεί εκτός µηχανογραφικής επεξεργασίας, εξαιτίας ελλιπών συνταξιοδοτικών στοιχείων στο πληροφοριακό σύστηµα.

 

Πηγή: Έθνος

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....