| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Φόβος και φτώχεια χτυπάνε την εκλογική βάση του Ερντογάν

 

Σάββατο, 12/09/2020

 

   Share

 

Η πανδημία έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην τουρκική οικονομία και ιδίως στα φτωχά νοικοκυριά που αποτελούν την εκλογική βάση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζει ρεπορτάζ του Reuters.

 

 

Αν και τα περιοριστικά μέτρα άρθηκαν τον Ιούνιο, περίπου 4 εκατ. Τούρκοι συνεχίζουν να βασίζονται στα κρατικά επιδόματα για να τα βγάλουν πέρα, ενώ ακόμα περισσότεροι αδήλωτοι εργαζόμενοι δεν έλαβαν οικονομική στήριξη.

 

Η κυβέρνηση αναμένεται να άρει τον Νοέμβριο την προσωρινή απαγόρευση στις απολύσεις, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι επικρατεί πρωτοφανής ανασφάλεια μεταξύ των εργαζομένων. Όπως τονίζει το Reuters, αυτοί έχουν δεχθεί ισχυρότερο πλήγμα είναι οι ίδιοι Τούρκοι που επωφελήθηκαν από τη μείωση της οικονομικής ανισότητας που επιτεύχθηκε στα χρόνια που κυβερνάει ο Ερντογάν.

 

Μελέτη Τούρκων οικονομολόγων προβλέπει ότι ο αριθμός των Τούρκων που ζουν σε κατάσταση φτώχιας μπορεί να διπλασιαστεί τη φετινή χρονιά σε σχεδόν 20 εκατομμύρια. «Αυτό θα εξάλειφε τις επιτυχίες του ισλαμιστικού κόμματος AKP του Ερντογάν και θα δοκίμαζε την πιστή εκλογική του βάση στις επόμενες γενικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2023» υπογραμμίζει το Reuters.

 

Ο Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η οικονομία θα βγει πιο ισχυρή από την πανδημία, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα στήριξης των 13 δισ. δολαρίων που εφαρμόζει η κυβέρνηση έχει βοηθήσει τα πιο φτωχά νοικοκυριά. Εκπρόσωποι της τουρκικής προεδρίας και του υπουργείου Οικονομικών δεν απάντησαν σε ερωτήσεις του Reuters για την άνοδο της φτώχειας.

 

Το πρόγραμμα στήριξης καλύπτει ένα μέρος των μισθών πολλών δηλωμένων εργαζομένων, ενώ παρέχει οικονομική βοήθεια σε περίπου 2 εκατ. νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Αλλά το υψηλό ποσοστό αδήλωτης εργασίας που αγγίζει το 30%, η ύπαρξη πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών από την ύφεση του 2018-29 φέρνουν τη χώρα σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση, προειδοποιεί το πρακτορείο.

 

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση του προγράμματος στήριξης, έχουν καταγράψει βουτιά. Την ίδια στιγμή η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, το οποίο οδηγεί σε άνοδο της τιμής των βασικών εισαγόμενων αγαθών.

 

Όπως επισημαίνει το Reuters, ο νόμος επιτρέπει στον Ερντογάν να παρατείνει την απαγόρευση των απολύσεων ως τα μέσα το 2021, αλλά αυτό θα έχει δημοσιονομικό κόστος. «Αυτές δεν είναι βιώσιμες πολιτικές» τόνισε οικονομολόγος του Istanbul Technical University.

 

Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων τον Ιούνιο, καταγράφηκε μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση της απασχόλησης με 1,4 εκατομμύρια Τούρκους να έχουν σταματήσει την αναζήτηση εργασίας, σχεδόν τρεις φορές περισσότεροι από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Από αυτούς που είχαν απασχόληση τον περασμένο μήνα, σχεδόν οι μισοί δήλωσαν ότι «φοβούνται πολύ» ότι θα την έχουν χάσει ως τον χειμώνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της συμβουλευτικής εταιρείας Istanbul Economics Research.

 

Ο διευθυντής της συμβουλευτικής Καν Σελκούκι ανέφερε στο Reuters ότι αυτό αντανακλά την υποψία των εργαζομένων ότι θα απολυθούν αμέσως μόλις αρθεί η απαγόρευση των απολύσεων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η στήριξη στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ερντογάν υποχώρησε στο 44% αυτόν τον μήνα από 46% τον Αύγουστο.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....