| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Bloomberg: Η Ελλάδα προσφέρει μια αχτίδα φωτός στην Ευρώπη

 

Πέμπτη, 18/03/2021

 

   Share

 

Εν μέσω αλλεπάλληλων πρωτοσέλιδων για νέα lockdown και ένα πρόγραμμα εμβολιασμού που διαρκώς σκοντάφτει, είναι εύκολο να αφεθεί κανείς στην απαισιοδοξία πως η Ευρώπη βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή εν μέσω αυτής της πανδημίας. Από πλευράς αγορών όμως τουλάχιστον υπάρχουν κάποια θραύσματα φωτός που σπάνε το σκοτάδι. 

 

 

Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με δυσκολίες τελευταία, καθώς δίνει τη μάχη του κορονοϊού, με τα νοσοκομεία της να υφίστανται μεγάλη πίεση και τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε να έχουν πυροδοτήσει μια σειρά βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Παρόλα αυτά, οι διεθνείς επενδυτές έχουν υιοθετήσει μια ιδιαίτερα ευνοϊκή στάση απέναντι στην χώρα, που επλήγη σοβαρά από την κρίση του ευρώ πριν από μια δεκαετία. 

 

Η Ελλάδα κατάφερε να εκδώσει ένα 30ετές ομόλογο αυτή την εβδομάδα, ένα επίτευγμα που αποτελεί σημείο αναφοράς για τη διαδικασία επανένταξης της χώρας στις αγορές. Τίποτα δεν μαρτυρά την πλήρη πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές όσο η έκδοση ενός ομολόγου μακράς διάρκειας. Σε επίπεδα δεκαπλάσια σε σχέση με το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ (3 δισ. δολάρια), η ζήτηση είναι μεγάλη για κάτι που ακόμα θεωρείται το κρατικό ομόλογο με την υψηλότερη απόδοση στην ευρωζώνη – αν και η μικρότερη του 2% απόδοση του 30ετούς ομολόγου απέχει πολύ από αυτό που η Ελλάδα προσέφερε κάποτε στους επενδυτές της. 

 

Το πρόσφατο παγκόσμιο άλμα στις αποδόσεις κρατικών ομολόγων, που πυροδότησε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, έχει θορυβήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους πολιτικούς ηγέτες της ηπείρου, οι οποίοι πρέπει να συνεχίσουν να δανείζονται με χαμηλό κόστος ενώ η Ευρώπη πασχίζει να αντιμετωπίσει την πανδημία του Covid. Η ελληνική επιτυχία θα μπορούσε να δώσει τόπο προς τον κατευνασμό αυτών των φόβων. 

 

Κάτι που βοηθά είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα πλέον έχει πρόσβαση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ που δημιουργήθηκε με αφορμή την πανδημία αλλά και στο πρόγραμμα επαναγοράς. Αυτό αυξάνει τη ρευστότητα και ενισχύει τη ζήτηση. Η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να καταλήξει να αγοράσει το μισό 30ετές, στη δευτερογενή αγορά.

 

Υπάρχουν και ενδείξεις πως ο ελληνικός τραπεζικός τομέας ενδέχεται να ανακάμπτει από την εντατική θεραπεία, αφού διασώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Η Τράπεζα Πειραιώς, ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές στην Ελλάδα, κατέγραψε "ευπρεπή" αποτελέσματα την Τρίτη και προετοιμάζεται να πουλήσει μετοχές αξίας έως και 1 δισεκατομμυρίου τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο συγκέντρωσης κεφαλαίων αξίας 2,6 δισεκατομμυρίων. Αυτό συμπεριλαμβάνει και μια τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων – που αποτελεί πρωτιά για ελληνική τράπεζα. 

 

Υπάρχουν και πολλά σημάδια αισιοδοξίας για όσους επιθυμούν να συγκεντρώσουν κεφάλαια και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Η Λετονία εξέδωσε ένα δεκαετές ομόλογο αυτή την εβδομάδα με κουπόνι 0% (λόγω χαμηλότερης τιμής έκδοσης, η απόδοση του υπολογίζεται στις 10 μονάδες βάσης). Η Γαλλία πούλησε με ευκολία 7 δισεκατομμύρια πράσινων κρατικών χρεωστικών τίτλων 23 ετών, υπογραμμίζοντας την "όρεξη" που υπάρχει για το χρέος που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσφατα απόλαυσε και 86 δισεκατομμύρια ζήτησης για το 15ετές ομόλογο του μέσου ενίσχυσης εργασίας JOB. Και αυτό αποτελεί ένδειξη της στήριξης καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει πιθανότατα την έκδοση χρεωστικών για το ταμείο ανάκαμψης από την πανδημίας ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιούνιο, σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America. 

 

Οι επενδυτές θα αναμένουν σωστή αξιοποίηση αυτών των χρημάτων, ώστε όσο το δυνατό γρηγορότερα να προωθηθεί η βιώσιμη αναβίωση της περιουσίας του οικονομικού μπλοκ. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν σημάδια πως η ανανεωμένη δέσμευση της ΕΚΤ για το πρόγραμμα στήριξης που δημιουργήθηκε με αφορμή την πανδημία έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τώρα πια η ΕΕ απλώς χρειάζεται περισσότερους εμβολιασμούς. 

 

Πηγή:  Marcus Ashworth – Bloomberg

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....