| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Bloomberg: Η έκδοση του 30ετούς ομολόγου σηματοδοτεί την πλήρη "επιστροφή" της Ελλάδας

 

Τετάρτη, 17/03/2021

 

   Share

 

Η Ελλάδα αναμένεται να εκδώσει το πλέον μακαράς λήξης ομόλογό της από το 2008, ολοκληρώνοντας την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές χρέους, σημειώνει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Bloomberg, με αφορμή την έκδοση 30ετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ.

 

 

Η χώρα, τονίζει το Bloomberg, πωλεί τα 30ετή ομόλογά της μέσω τραπεζών, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για τους επενδυτές να "γευτούν" αποδόσεις που είναι πιθανότατα οι υψηλότερες στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα ακολουθεί, όπως αναφέρεται, τη γενική τάση στην ζώνη του ευρώ οι χώρες να δανείζονται με σχετικά χαμηλό κόστος προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την μετά πανδημία ανάκαμψή τους.

 

Η έκδοση αποτελεί σημάδι του πόσον δρόμο έχει διανύσει η Αθήνα την τελευταία δεκαετία, σημειώνει ο αρθρογράφος. Στην κορύφωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είχε εκτοξευθεί στο 44%, με τη χώρα πρακτικά εκτός αγορών. Πλέον, οι αποδόσεις κυμαίνονται κάτω του 1%, σε μια ευκαιρία για εκδόσεις μακράς λήξης και ομαλοποίησης της καμπύλης αποδόσεων.

 

"Η συγκεκριμένη έξοδος στις αγορές σηματοδοτεί την αποκατάσταση του στάτους της χώρας", σημειώνει ο Αλέξανδρος Μάλαμας, trader στην Πειραιώς Securities.

 

Για τους επενδυτές, τα ελληνικά ομόλογα έχουν ήδη αποδώσει, αναφέρει το Bloomberg, καθώς το περασμένο έτος απέδωσαν 18%, το καλύτερο ποσοστό στην ευρωζώνη.

 

Η Ελλάδα διατηρεί μαξιλάρι ρευστότητας ύψους 30 δισ. ευρώ, υπενθυμίζει το πρακτορείο, σημειώνοντας ότι γι' αυτόν τον λόγο δεν βρίσκεται σε άμεση ανάγκη για συγκέντρωση πόρων σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τα αποθεματικά της, καθώς το οικονομικό πλήγμα από την πανδημία είναι μεγαλύτερο απ' όσο αναμενόταν αρχικά.

 

Για τον fund manager της Mediolanum, Charles Diebel, η έκδοση σηματοδοτεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται "και πάλι στο παιχνίδι".

 

Δεδομένου ότι το trading ελληνικών ομολόγων είναι ακόμη περιορισμένο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα "σκουπίζει" την αγορά μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων λόγω πανδημικής κρίσης (PEPP), η έκδοση του 30ετούς είναι μια σπάνια ευκαιρία για επενδυτές να επεκταθούν σε ελληνικά assets, τονίζει το Bloomberg.

"Ολοκληρώνει την επιστροφή τους", αναφέρει για την Ελλάδα ο Jan von Gerich, επικεφαλής στρατηγικής στην Nordea Bank. "Θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον λόγω της μακράς λήξης και ένα καλό τεστ για τα επίπεδα του υποκείμενου κλίματος ανάληψης ρίσκου στην αγορά ομολόγων".

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....