| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Bloomberg: Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας παγκοσμίως – Πρώτη αξιολόγηση

 

Δευτέρα, 07:42 - 23/03/2020

 

   Share

 

Η ανθρωπότητα βιώνει τους τελευταίους μήνες μια τρομερή δοκιμασία εξαιτίας του κοροναϊού σε διάφορα επίπεδα, προπάντων δε σε εκείνα της υγείας, της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής.

 

 

Όσον αφορά ειδικότερα το οικονομικό πεδίο, το ζήτημα που απασχολεί τους οικονομικούς αναλυτές ανά την υφήλιο είναι ασφαλώς το αποτύπωμα που θα αφήσει η πανδημία του κοροναϊού στην παγκόσμια οικονομία, ο πραγματικός αντίκτυπος της COVID-19 στις οικονομίες όλου του κόσμου.

 

Σύμφωνα με το Bloomberg, μια πρώτη γεύση της ζημιάς που έχει προκαλέσει ο κοροναϊός θα πάρουμε αυτήν την εβδομάδα, ενόσω οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις πασχίζουν να μετριάσουν τους φόβους της αγοράς για τις επιπτώσεις της πανδημίας.

 

Στις ΗΠΑ, μια ανάλυση της Goldman Sachs έδειξε ότι η ανεργία αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο καταγράφοντας ρεκόρ 2,25 εκατομμυρίων μετά το shut down χιλιάδων επιχειρήσεων εξαιτίας των προσπαθειών περιορισμού του κοροναϊού.

 

Οι Δείκτες Διαχειριστών Προμηθειών (PMI) στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ασία θα είναι οι πρώτες ενδείξεις της κλίμακας του οικονομικού πλήγματος που έχουν δεχτεί οι χώρες.

 

Η δράση των κεντρικών τραπεζών είναι άνευ προηγουμένου.

 

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια δύο φορές αυτόν το μήνα.

 

Ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής αναμένονται επίσης από δεκάδες χώρες, από την Κολομβία και την Ουγγαρία έως τη Νιγηρία.

 

Ποια είναι, όμως, η εικόνα στην παγκόσμια οικονομία αυτήν τη στιγμή και τι αναμένεται στο αμέσως προσεχές

διάστημα;

 

ΗΠΑ και Καναδάς

 

Δεδομένου ότι δεν έχουν προγραμματιστεί ομιλίες της Fed λόγω της πανδημίας, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στα οικονομικά δεδομένα που θα δείξουν πόσο μεγάλο είναι το πλήγμα.

 

Η έκθεση της Πέμπτης για τις αρχικές αιτήσεις ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου θα είναι η πρώτη που δείχνει το βάθος και το εύρος της πανδημίας στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, με τις εκτιμήσεις να ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια – σχεδόν 20 φορές περισσότερες σε σχέση με πέρσι.

 

Οι δείκτες PMI IHS Markit την Τρίτη και το κλίμα των καταναλωτών στο Μίσιγκαν την Παρασκευή θα δώσουν μια αίσθηση για το πλήγμα που δέχονται οι κατασκευαστές.

 

Στον Καναδά, όπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι, περίπου το 2,5% του εργατικού δυναμικού, υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, τα στοιχεία για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών τη Δευτέρα είναι πιθανό να αποτελέσουν ένα ακόμη στοιχείο πουδείχνει ότι η χώρα ενδέχεται να βρίσκεται ήδη σε βαθιά ύφεση.

 

Ασία

 

Ύστερα από μια εβδομάδα ανάληψης δράσης από τις κεντρικές τράπεζες, το ενδιαφέρον στρέφεται στα στοιχεία για τις εξαγωγές της Νότιας Κορέας τις πρώτες 20 ημέρες του Μαρτίου, κάτι που αποτελεί βαρόμετρο για το παγκόσμιο εμπόριο.

 

Η Ιαπωνία θα δημοσιεύσει την εκτίμησή της για PMI μία ημέρα αργότερα.

 

Η Τράπεζα της Ταϊλάνδης έχει συγκαλέσει έκτακτη διάσκεψη την Τετάρτη.

 

Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική

 

Η οικονομία της ζώνης του ευρώ πρόκειται να υποστεί τη χειρότερη μείωση παραγωγής που έχει σημειωθεί ποτέ στις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

 

Τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας θα δώσουν μια πρώτη αίσθηση της ύφεσης.

 

Οι δείκτες εμπιστοσύνης και οι αρχικοί δείκτες PMI για τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό τους θα επιβεβαιώσουν αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση.

 

Οι δείκτες PMI για το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποτελέσουν πυξίδα για τις προγραμματισμένες αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη.

 

Αποφάσεις αναμένονται επίσης από τις κεντρικές τράπεζες της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Αλβανίας.

 

Η κεντρική τράπεζα της Κένυας ενδέχεται να μειώσει το βασικό της επιτόκιο για τρίτη συνεχή συνεδρίαση τη Δευτέρα.

 

Μετά την ανακοίνωση δύο πακέτων τόνωσης σε μία εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της Νιγηρίας αναμένεται να προχωρήσει σε νέα παρέμβαση.

 

Στη Νότια Αφρική, μια ενδεχόμενη υποβάθμιση από τη Moody’s θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.

 

Η Τουρκία δίνει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τον τουρισμό, την εμπιστοσύνη και την παραγωγή.

 

Λατινική Αμερική

 

Η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας στις 18 Μαρτίου μείωσε το βασικό επιτόκιο.

 

Η τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό θα δώσει τεχνικές εκτιμήσεις, ανάλυση σεναρίων, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τυχόν αλλαγές στη λειτουργία σκέψης και αντίδρασης λόγω της πανδημίας.

 

Οι κεντρικές τράπεζες της Κολομβίας και της Γουατεμάλας αναμένεται να μειώσουν τα επιτόκια πρώτη φορά από το 2018 και το 2017 αντίστοιχα.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....