| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Citi: Κομβικής σημασίας ο έλεγχος του Covid-19 για την Ελλλάδα…

 

Τετάρτη, 11/03/2020

 

   Share

 

Σε σημείωμα της η Citi, αναφέρεται στο αίτημα της Αθήνας να εξαιρεθούν τα δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊό από τον υπολογισμό των πρωτοενών πλεονασμάτων και άλλων δημοσιονομικών μεγεθών. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουνε οι αναλυτές της Citi, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα σχολιάζει πως η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που θα πληγούν σχετικά περισσότερο, σε οικονομικό επίπεδο, από την επιδημία, καθώς αυτή επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τουρισμό.

 

 

Στην Ελλάδα ο τουρισμός αντιστοιχεί περίπου στο 20% του ΑΕΠ (άμεση και έμμεση συμβολή) και επομένως τα όποια «συμπτώματα» σε αυτόν εκδηλώνονται βαρύτερα στη συνολική εικόνα της οικονομίας. 

 

«Η Ελλάδα θα έχει να χάσει σχετικά περισσότερα από άλλες χώρες από την επιδημία του Covid-19 καθώς ο τουρισμός ευρύτερα είναι από τους κλάδους που επηρεάζονται περισσότερο στην παγκόσμια οικονομί» αναφέρει χαρακτηριστικά η Citi και υπογραμμίζει ότι το να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός τώρα πριν την θερινή περίοδο είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία.

 

Εν τω μεταξύ σε μεγάλη μελέτη της σε 90 χώρες η Citi διεπίστωσε πως εάν οι διεθνείς ταξιδιωτικές δαπάνες επιβραδυνθούν ή και σταματήσουν εντελώς μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου ο ρυθιμός ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα δεχθεί πλήγμα από 0,2 έως 1,7 ποσοστιαίες μονάδες το 2020. Εάν υπάρξει απότομη επιβράδυνση ή και διακοπή και στα ταξίδια εσωτερικού τότε το πλήγμα θα μπορούσε να φτάσει στο 6,5%. 

 

Οι πιο ευάλωτες οικονομίες φαίνεται να είναι οι ασιατικές και άλλες μικρές χώρες με μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό. Μεταξύ των 10 χωρών που έχουν τα περισσότερα κρούσματα, η Ταϊβάν  το Χονγκ Κονγκ, η Ισπανία και η Ιταλία θεωρούνται από την Citi oi πιο ευάλωτες σε διακοπή της παγκόσμιας ταξιδιωτικής και τουριστικής δραστηριότητας. Σε παγκόσμιο επίπεδο τη μεγαλύτερη ευαισθησία παρουσιάζει το Μακάο. 

 

Στην δική μας ήπειρο πολύ υψηλή ευαισθησία οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπη και Ισλανδία. Υψηλή ευαισθησία  εμφανίζουν η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Στη χώρα μας όπως αναφέρει η Citi οι δαπάνες για ταξίδια ψυχαγωγίας αγγίζουν το 94% των συνολικών δαπανών του τουρισμού. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως. Ανάλογα ποσοστά εμφανίζουν η Κροατία, το Λουξεμβούργο και η Ουγγαρία. 

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....