| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

DBRS: Το επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων είναι εξαιρετικά υψηλό

 

Τετάρτη, 05/02/2020

 

   Share

 

Η DBRS εξετάζει μέσω ενός διαγράμματος τις διάφορες πτυχές του δανεισμού αυτή της κατηγορίας, υπογραμμίζοντας τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των διαφόρων χωρών στην Ευρώπη.

 

 

Όπως αναφέρει ο οίκο DBRS ανάμεσα σε άλλα, τα νέα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Αυστρία και την Ισπανία προσφέρονται με υψηλότερο επιτόκιο από το μέσο επιτόκιο για τα εκκρεμή δάνεια. Επιπλέον, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα, τα επιτόκια για τα νέα δάνεια στην Ελλάδα είναι τα υψηλότερα στην περιοχή, μετά από αυτά τις Ιρλανδίας. Βέβαια, η Ελλάδα έχει και τους υψηλότερους δείκτες NPL/NPE στην Ευρώπη.

 

Για χώρες όπως το Βέλγιο, η Φινλανδία και η Κύπρος, η διαφορά μεταξύ των νέων και των εκκρεμών επιτοκίων στεγαστικών δανείων είναι πολύ χαμηλή. Ωστόσο, για χώρες όπως η Ολλανδία, τα εκκρεμή στεγαστικά δάνεια έχουν υψηλότερο επιτόκιο από τα νέα δάνεια που προσφέρονται. Αυτό ισχύει και για τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, αλλά η κλίμακα αυτής της διαφοράς είναι πολύ μικρότερη.

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η DBRS, αυτή η εξέλιξη επηρεάζει το δανεισμό, με τους δανειολήπτες που πληρώνουν χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που προσφέρεται σήμερα είναι απίθανο να προχωρήσουν σε αναχρηματοδότηση του δανεισμού τους. Οι δανειολήπτες που πληρώνουν σήμερα ένα επιτόκιο υψηλότερο από ότι τα νέα δάνεια που προσφέρονται είναι πιθανό να εξετάσουν την αναχρηματοδότηση. Ωστόσο, όπως πάντα, υπάρχουν λεπτομέρειες σε κάθε αγορά που μπορούν να επηρεάσουν αυτούς τους παράγοντες. Για παράδειγμα, στην Ολλανδία, τα στεγαστικά δάνεια τείνουν να έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια από ό, τι σε άλλες χώρες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της μεγάλης διαφοράς των επιτοκίων μεταξύ των νέων και των εκκρεμών δανείων.

 

Όπως χαρακτηριστικά γράφουνε οι αναλυτές της DBRS, και με βάση το παρακάτω διάγραμμα, το ύψος των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων είναι εξαιρετικά υψηλότερα σε σχέση με τα βασικά επιτόκια, την ώρα που μεγάλο ποσοστό κρατικών ομολόγων διαπραγματεύονται ακόμη και με αρνητικά επιτόκια, γεγονός που δυσχαιρένει την οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών.

 

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....