| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Eurogroup: «Σήμα» για χαλαρούς δημοσιονομικούς κανόνες και το 2021

 

Παρασκευή, 07:52 - 11/09/2020

 

   Share

 

Η πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης αναμένεται να κυριαρχήσει στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Βερολίνο, με υψηλόβαθμους ευρωπαίους αξιωματούχους να επισημαίνουν την ανάγκη να διατηρηθεί η δημοσιονομική ευελιξία και το 2021, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα πριν το 2022.

 

 

Όπως αναφέρει η Ραλλού Αλεξοπούλου στη Ναυτεμπορική, η επιστροφή των δημοσιονομικών κανόνων από το 2022 δίνει την απαιτούμενη ευελιξία στην Αθήνα προκειμένου να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας λόγω της πανδημίας και να προχωρήσει έστω και παροδικά σε μειώσεις φόρων.

 

Αν και δεν είναι σίγουρο ότι σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών θα λάβουν οριστική απόφαση για το αν θα συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς δημοσιονομικής χαλάρωσης και το επόμενο έτος, ωστόσο εκτιμάται ότι θα υπάρξει κάποια αναφορά στη συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup.

 

Η επάνοδος στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. θα πρέπει να εξετασθεί το επόμενο έτος, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε συνέδριο στη Γερμανία, οι οποίοι όμως θα πρέπει να αναθεωρηθούν. «Μία πρόωρη επιστροφή στους υπάρχοντες κανόνες, θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα ύφεση… Μια πολύ αργή επάνοδος, θα μπορούσε να οδηγήσει στην υπερχρέωση για ορισμένες χώρες» είπε.

 

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, βρίσκεται από τη Τετάρτη στο Βερολίνο και έχει ήδη πραγματοποιήσει σειρά διμερών επαφών με τον Γερμανό ομόλογο του, Όλαφ Σολτς, αλλά και το νέο πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.

 

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται επιδιώκοντας να λάβει τουλάχιστον ένα θετικό σήμα για συνέχιση της δημοσιονομικής χαλάρωσης το 2021 προκειμένου να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για μειώσεις φόρων, ενόψει μάλιστα και της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, αλλά και της κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2021.

 

Στις φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός, οι οποίες μένει να οριστικοποιηθούν τις επόμενες ώρες, θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων,

 

Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Η παράταση της ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ σε μεταφορές, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά

Η συνέχιση της ισχύος της μειωμένης προκαταβολής φόρου

Το χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

 

Ειδική αναφορά αναμένεται να γίνει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητα της χώρας, αλλά και σε μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και νοικοκυριών που πλήττονται λόγω της υγειονομικής κρίσης

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....