Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

07:42 - 10/08/18

FAZ: «Μεγάλη, ανεξίτηλη ουλή» από τα μνημόνια

 

Απολογισμό των οκτώ χρόνων ευρωπαϊκής πολιτικής διάσωσης της Ελλάδας κάνει με άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο ευρωβουλευτής και καθηγητής Οικονομικών Μπερντ Λούκε, ιδρυτής του εθνολαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD, από το οποίο αποχώρησε στη συνέχεια. Ο πολέμιος της ευρωδιάσωσης της Ελλάδας αναλύει τρία σημεία που κατά την άποψή του η πολιτική αυτή απέτυχε.

 

 

«Στόχος της πολιτικής διάσωσης ήταν μεταξύ άλλων η μείωση του χρέους που τότε κυμαινόταν στο 146% αλλά σε αυτό δεν επέτυχε. Παρά του κούρεμα χρέους το 2012, το 2017 βρίσκονταν στο 179%, τριπλάσιο από το επιτρεπόμενο στην ΕΕ» επισημαίνει στο άρθρο του. «Η πολιτική διάσωσης επέτυχε το αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε. Η πορεία είχε προδιαγραφεί διότι, αφενός, η Ελλάδα πήρε στο μεταξύ δάνειο ύψους 176 δις ευρώ, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το χρέος, και αφετέρου, η χώρα έπρεπε να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους με αποτέλεσμα να πέσει δραματικά το ΑΕΠ. Και όταν το δημόσιο χρέος ανεβαίνει και η οικονομική ανάπτυξη πέφτει με βάση το ΑΕΠ, ανεβαίνει συνολικά το ποσοστό χρέους».

 

Το καταληκτικό συμπέρασμα του αρθρογράφου είναι ότι ελάχιστα επετεύχθησαν κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια. Τα εισοδήματα των Ελλήνων συρρικνώθηκαν δραματικά, η ανεργία ξετινάχτηκε στα ύψη και μαζί τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών. «Σε σύγκριση με άλλες γειτονικές χώρες η Ελλάδα μένει πίσω. Σε κανένα τομέα δεν διαφαίνεται εισοδηματική ανάκαμψη μέσω μιας άνω του μέσου όρου ανάπτυξης. Η πολιτική διάσωσης άφησε μια μεγάλη, ανεξίτηλη ουλή» καταλήγει ο Μπερντ Λούκε.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....