Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

29/10/18

Financial Times: Οι κόντρες ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπονομεύουν τις ελπίδες για τη Συμφωνία των Πρεσπών 

 

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται στην κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τη Συμφωνία των Πρεσπών που «υπονομεύει τις προοπτικές επίλυσης της διαμάχης».

 

 

«Ο κ. Καμμένος εκμεταλλεύεται την επίμονη λαϊκή δυσαρέσκεια για την απόφαση της πρώην Γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας να αποκαλείται Μακεδονία μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της το 1991, που εκλαμβάνεται στην Ελλάδα ως προσπάθεια σφετερισμού της κληρονομιάς του αρχαίου βασιλείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου», γράφει η βρετανική εφημερίδα σημειώνοντας ότι η εκλογή των ΑΝΕΛ, « του εθνικιστικού κόμματος με σχέσεις στην ελληνική θρησκευτική δεξιά» ως κυβερνητικού εταίρου από τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα εξακολουθεί να φαντάζει αλλόκοτη σε πολλούς παρατηρητές.

 

Φιλοξενεί δε δηλώσεις του καθηγητή Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Άρη Χατζή, σύμφωνα με τον οποίο «ο Τσίπρας είναι αποφασισμένος να ολοκληρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών ακόμη κι αν υπάρξει πολιτικό κόστος. Αυτό θα εδραιώσει τη μετάλλαξή του την τελευταία τριετία από ακροαριστερό πολιτικό σε δυτικό εταίρο, που μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία τόσο στις εξωτερικές υποθέσεις όσο και στην οικονομία».

 

Το άρθρο υπενθυμίζει ότι ο υπουργός Άμυνας προκάλεσε την παραίτηση του συναδέλφου του των Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, που διαπραγματεύτηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών και τον οποίο άφησε ακάλυπτο σύμφωνα με δύο μάρτυρες ο πρωθυπουργός.

 

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ακόμη και αν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση «ο κ. Τσίπρας ποντάρει ότι στους αρκετούς μήνες που μεσολαβούν [μέχρι τις εκλογές] θα βρει μεταξύ ευρωπαϊστών βουλευτών της αντιπολίτευσης τις έξι ψήφους που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για να διασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο».

 

Σημειώνει ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού, κάλεσε τους έξι βουλευτές του να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών κι ότι θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες για να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια προτού φθάσει το θέμα της επικύρωσης της Συμφωνίας στην ελληνική Βουλή.

 

«Αναλυτές συνδέουν την όξυνση της ρητορικής του κ. Καμμένου με την πτώση της δημοτικότητας του κόμματός του, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πέφτει κάτω από το 3% -όριου εισόδου στη βουλή στις επόμενες εκλογές», γράφουν οι FT. Σημειώνουν επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται 10 μονάδες της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις, αλλά σύμφωνα με εκλογολόγους μπορεί να μειώσει την απόσταση στο μισό. Και καταλήγει με τις δηλώσεις του αναλυτή του Eurasia Group, Μujtaba Rahman: «Αν ο Τσίπρας τα σπάσει επίσημα με τον Καμμένο για να περάσει η Συμφωνία [των Πρεσπών], αυτό ίσως ενισχύσει το προφίλ του στους αριστερούς αναποφάσιστους ψηφοφόρους που βλέπου με πολύ κριτικό μάτι τον κυβερνητικό συνασπισμό».

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....