| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 

 
 

Fitch: Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της δυτικής Ευρώπης με junk αξιολόγηση..

 

Τρίτη, 05/11/2019

 

   Share

 

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Δυτικής Ευρώπης της οποίας το αξιόχρεο παραμένει κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Μπορεί λοιπόν να την κατακτήσει; Αυτό είναι το ερώτημα, που κλήθηκε να απαντήσει ο Michele Napolitano, επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων Δυτικής Ευρώπης του οίκου Fitch Ratings στο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία. 

 

 

Και όπως ανέφερε ο Michele Napolitano: «Αυτό που συνήθως λέμε είναι πως είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο», με τον οικονομολόγο του οίκου αξιολόγησης να αναφέρεται σε έναν χρονικό ορίζοντα 18 μηνών. 

 

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα είπε ο Napolitano, η Fitch εστιάζει σε τέσσερις τομείς:

 

α) Πολιτική: Το περιβάλλον είναι πια πολύ πιο σταθερό από το 2015 και υποστηρικτικό.

β) Ανάπτυξη: Έχει βάσεις, αλλά εξακολουθεί να λείπει ένα βασικό συστατικό, αυτό των επενδύσεων. 

γ) Δημοσιονομικά: Έχουν βελτιωθεί αισθητά, αλλά η μετάβαση σε ένα νέο μείγμα, που θα εγκαταλείπει την υψηλή φορολογία, αλ΄λα θα διατηρεί τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι δύσκολη υπόθεση για την νέα κυβέρνηση. 

δ) Τράπεζες: Η ποιότητα ενεργητικού είναι πολύ αδύναμη, αλλά το σχέδιο «Ηρακλής» για την μείωση των κόκκινων δανείων είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση και ο οίκος σχεδιάζει να το αποτιμήσει με προσοχή. 

 

Οι επισημάνσεις αυτές έρχονται λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου από τον S&P αλλά και την αναθεώρηση των προοπτικών από τον οίκο DBRS σε «θετικές». Σημειώνεται ότι με βάση την βαθμολογία των Fitch, S&P και DBRS απέχουμε τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα.

 

Ο Moody's μας κρατάει ακόμη ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα υπάρχουν προσδοκίες για μία έκτακτη αξιολόγηση και από τον συγκεκριμένο οίκο, που πρόσφατα σε σημείωμά του επεσήμανε τα οφέλη τόσο του σχεδίου Ηρακλής όσο και της απόφασης για πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

 

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι επενδυτικές τράπεζες και οίκοι αξιολόγησης στις αναφορές των τελευταίων μηνών για τη χώρα μας υπογραμμίζουν ότι απαιτείται επιμονή στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πειθαρχία στο οικονομικό σχέδιο και στις συμφωνίες με τους πιστωτές. Τις αναβαθμίσεις θα μπορούσε να επισπεύσει μία ταχύτερη μείωση του όγκου των κόκκινων δανείων, που λειτουργούν σήμερα ως μεγάλο βαρίδι για το τραπεζικό σύστημα και την πραγματική οικονομία.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
 
   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....