| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Fitch: Οι αδυναμίες και τα ισχυρά σημεία των 4 ελληνικών τραπεζών

 

Τρίτη, 19/05/2020

 

   Share

 

Σε νέα της έκθεσης, ο οίκος Fitch  επιβεβαιώνει τη βαθμολογία των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών και παράλληλα αναφέρεται στις αδυναμίες αλλά και στις προοπτικές τους. Όπως αναφέρουνε οι αναλυτές του οίκου Fitch, αναφορικά με την πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία, υπάρχει η εκτίμηση για ύφεση 8,1% το 2020, αλλά θα κατορθώσει να ανακάμψει με ρυθμό 5,1% το 2021, αν και τονίζει ότι ακόμη και αυτή η πρόβλεψη μπορεί να διαψευσθεί καθώς όλα εξαρτώνται από τον «άγνωστο Χ» που δεν είναι άλλος από την πορεία της πανδημίας.

 

 

Σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές των οίκων αξιολόγησης, η αξιολόγηση των τεσσάρων τραπεζών αντικατοπτρίζει το δύσκολο περιβάλλον που υπάρχει, με δεδομένη την πανδημία, με το πιστωτικό προφίλ να χαρακτηρίζεται ως «αδύναμο».

 

Παράλληλα σημειώνει ότι μπορεί να προχωρήσει σε υποβάθμιση των αξιολογήσεών της ανάλογα με την πορεία που θα ακολουθήσει η ελληνική οικονομία.

 

Eurobank

 

Η αξιολόγηση στο CCC+ αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η ποιότητα του ενεργητικού της τράπεζας παραμένει «αδύναμη», ενώ το ύψος των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), παραμένει υψηλό, καθώς η διαδικασία μείωσής του ανακόπηκε από την πανδημία.

 

Πάντως η Eurobank πέτυχε μείωση των προβληματικών δανείων κατά 20% το 2019, με την αντίστοιχο δείκτη να υποχωρεί στο 29% από 37%, ενώ συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμά της για την τιτλοποίηση NPLs αξίας 7,5% δισ. εντός του β’ τριμήνου του 2020. Εξετάζοντας τους παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν είτε σε αναβάθμιση είτε σε υποβάθμιση της Eurobank, ο οίκος τονίζει ότι για να υπάρξει αναβάθμιση θα πρέπει να επιτευχθεί ολοκλήρωση της τιτλοποίησης των NPLs χωρίς όμως να καταγραφεί και αποδυνάμωση της κεφαλαιακής «εικόνας» της ελληνικής τράπεζας.

 

Εθνική Τράπεζα

 

Το υψηλό επίπεδο NPEs και η «αδύναμη» ποιότητα ενεργητικού δικαιολογούν το CCC+ και στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας. Η ΕΤΕ κατόρθωσε να πριορίσει σημαντικά τα προβληματικά της δάνεια το 2019 και μάλιστα κατά 30%, με τον αντίστοιχο δείκτη να φθάνει στο 31% στα τέλη του προηγούμενου έτους. Ένα από τα προβλήματα για την ΕΤΕ είναι ότι εμφανίζεται περισσότερο εκτεθειμένη στα κρατικά ομόλογα. Και η Εθνική Τράπεζα εφαρμόζει πρόγραμμα μείωσης των NPEs , σχεδιάζοντας να ολοκληρώσει τιτλοποίηση περίπου 6 δισ. ευρώ το 2020, με χρήση του «Σχεδίου Ηρακλής». Πιθανότερος παράγοντας αναβάθμισης θα ήταν μείωση των κεφαλαιακών βαρών από τα προβληματικά δάνεια και ενίσχυση του κεφαλαιακού μαξιλαριού. Θετικό στοιχείο θα ήταν και το να βελτιωθεί η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου μέσω λειτουργικών κερδών.

 

Alpha Βank

 

Το CCC+ αντανακλά την ακόμα αδύναμη ποιότητα ενεργητικού και το μεγάλο κεφαλαιακό βάρος από τα NPEs, που είναι υψηλότερο από κάποιες άλλες τράπεζες. Η τράπεζα κατάφερε να μειώσει τα κόκκινα δάνεια κατά περίπου 15% το 2019, με τον δείκτη να περιορίζεται στο 46% στα τέλη του έτους.

 

Η τράπεζα σχεδιάζει τιτλοποίηση NPEs ύψους 12 δισ. ευρώ εντός του 2020 με χρήση του «Σχεδίου Ηρακλής», κίνηση η οποία θα οδηγήσει σε μείωση του αντίστοιχου δείκτη στο 20%.

 

Πιθανός παράγοντας αναβάθμισης θα ήταν μείωση των κεφαλαιακών βαρών από τα προβληματικά δάνεια και ενίσχυση του κεφαλαιακού μαξιλαριού.

 

Τράπεζα Πειραιώς

 

Η αξιολόγηση CCC αντανακλά την περισσότερο αδύναμη ποιότητα ενεργητικού και το πολύ υψηλό κεφαλαιακό βάρος από τα προβληματικά δάνεια σε σύγκριση με τις άλλες τρεις ελληνικές τράπεζες.

 

Η Τράπεζα Πειραιώς κατόρθωσε να μειώσει τα NPEs κατά περίπου 10% το 2019, με τον δείκτη όμως να βρίσκεται στο 50% στα τέλη της χρονιάς. Η Πειραιώς ετοιμάζει δυο τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ το 2020, με χρήση του «Σχεδίου Ηρακλής», και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του δείκτη NPEs στο 35% περίπου. Ωστόσο μπορεί να καθυστερήσουν λόγω της πανδημίας.Πιθανότερος παράγοντας αναβάθμισης θα ήταν μείωση των κεφαλαιακών βαρών από τα προβληματικά δάνεια και ενίσχυση του κεφαλαιακού μαξιλαριού.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....