Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

09/08/18

H Τουρκία θα πει όχι στο ΔΝΤ;

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, ενώ η λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, οι επενδυτές φοβούνται ότι η Τουρκία θα πει όχι σε ένα δίχτυ ασφαλείας, που θα μπορούσε να ανακόψει τη συντριβή:

 

 

Σύμφωνα πάντα με τα όσα γράφουν οι αρθρογράφοι της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας, από τις αρχές του περασμένου έτους το ΔΝΤ έχει παρέμβει 16 φορές για να προσφέρει χρηματοδότηση σε χώρες, που έχουν ανάγκη, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το μνημόνιο ύψους 50 δισ. δολαρίων με την Αργεντινή. Τα τελευταία 24ωρα φούντωσε το σενάριο που θέλει και την Τουρκία να πέφτει στην «αγκαλιά» του Ταμείου.

 

Ωστόσο οι κινήσεις στις αγορές αποκαλύπτουν ότι οι επενδυτές φοβούνται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα πει «όχι» σε μία τέτοια λύση, οδηγώντας την οικονομία του στο χείλος του γκρεμού, σύμφωνα με την WSJ. «H τουρκική λίρα έχει καταγράψει πτώση σχεδόν 30% έναντι του δολαρίου φέτος και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται ταχύτητα, καθώς οι επενδυτές αμφιβάλλουν εάν ο Ερντογάν θα συμφωνούσε ποτέ στις αυστηρές απαιτήσεις του ΔΝΤ για ένα δάνειο» αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

 

Και συνεχίζει: «Το ΔΝΤ είπε την Τετάρτη ότι η Τουρκία δεν έχει ζητήσει τη βοήθειά του. Και μπορεί να μην το πράξει ποτέ. Αλλά η ιδέα ότι το ΔΝΤ είναι εκεί, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως φρένο στον κατήφορο του νομίσματος και των ομολόγων χωρών σε κρίση». Ωστόσο, παρατηρεί η εφημερίδα «πολλοί επενδυτές δεν βλέπουν το συγκεκριμένο δίχτυ ασφαλείας να απλώνεται για την Τουρκία, γεγονός που έρχεται να εντείνει τις πιέσεις σε μία από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές».

 

Αναλυτές σχολιάζουν ότι το ΔΝΤ βλέπει πιθανότατα πολύ διαφορετικά την περίπτωση της Αργεντινής. Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρι, εξασφάλισε πανλύ γρήγορα ένα μεγάλο δάνειο, καθώς έπεισε ότι προσπαθεί να επαναφέρει τη χώρα στο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στις προθέσεις του Ερντογάν.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....