Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

00:01 - 15/05/18

H ζώνη του ευρώ διευρύνεται με φτωχούς λαούς

 

Όπως έγραψε το Bloomberg, οι τρεις φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν τώρα την υιοθέτηση του ευρώ ως πρώτη τους προτεραιότητα. Η τελευταία είναι η Ρουμανία, η οποία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα παρουσιάσει τη στρατηγική της μέχρι το τέλος του έτους, αναζωπυρώνοντας μια ιδέα που είχε παραγκωνιστεί το 2015.

 

 

Και όπως σχολιάζει το Bloomberg, έτσι, συμπληρώνει την τριάδα, με τη Βουλγαρία και την Κροατία που αναζητεί ένα δρόμο για την ένταξη στο κοινό νόμισμα. Κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει τα βαλκανικά έθνη να παραμείνουν κοντά στον κεντρικό πυρήνα της ΕΕ καθώς δημιουργούνται ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική κατανομή των κρίσιμων αναπτυξιακών ταμείων.

 

"Μετά από το Brexit, το να βρίσκεται μια χώρα εκτός της ζώνης του ευρώ, μπορεί να την οδηγήσει σε αποκλίνουσα πορεία", δήλωσε ο Juraj Kotian, οικονομολόγος της Erste Group Bank AG μέ έδρα τη Βιέννη. "Αν κοιτάξετε τον έτοιμο προϋπολογισμό της ΕΕ, θα δείτε ότι δίδεται περισσότερη έμφαση στη ζώνη του ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να παρέχει αυτή τη διευκόλυνση σύγκλισης για την ένταξη χωρών στο ευρώ, οπότε οι χώρες πρέπει να επωφεληθούν από αυτό».

 

Αυτά τα σχέδια των τριών χωρών βρίσκονται σε αντίθεση με πλουσιότερα κράτη- μέλη της πρώην κομμουνιστικής ανατολής της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ενώ η Σλοβενία, η Σλοβακία και τα Βαλτικά κράτη της Εσθονίας, η Λετονία και η Λιθουανία χρησιμοποιούν το ευρώ, η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ουγγαρία δεν έχουν ουσιαστικά σχέδια να ακολουθήσουν το παράδειγμα. Η εμπειρία της Ελλάδας για το τι μπορεί να συμβεί όταν παραδίδεται η ανεξάρτητη νομισματική πολιτική δεν βοήθησε. Ωστόσο, για τα λιγότερο εύπορα μέλη της ΕΕ, τα αναπτυξιακά ταμεία ενδέχεται να χρειαστούν για τα επόμενα χρόνια, καθώς επιδιώκουν να γεφυρώσουν το χάσμα πλουσίων- φτωχών κρατών - μελών.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....