| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

H FED & Το “ΣΟΚ και δέος”

 

Παρασκευή, 00:01 - 06/03/2020

 

   Share

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Pimco σε ανάλυση της, το πρωί της Τρίτης, η Federal Reserve εξέπληξε τις αγορές με μια έκτακτη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Σύμφωνα πάντα με την ανάλυση της Pimco, η κίνηση της Fed είναι πιθανότατα η πρώτη σε μια σειρά συγχρονισμένων ενεργειών από την ομάδα του G-7 με στόχο την υποστήριξη των ανεπτυγμένων οικονομιών της αγοράς, καθώς ο κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται εκτός της Κίνας.

 

 

Σύμφωνα πάντα με τους ανθρώπους του μεγαλύτερου επενδυτή ομολόγων παγκοσμίως, η  κίνηση της Fed έρχεται μια μέρα μετά από μια συνάντηση των χωρών του G-7 στην οποία οι υπουργοί οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών συζήτησαν τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του COVID-19. Ακόμα κι αν υπάρξει μια συντονισμένη παγκόσμια προσέγγιση τόσο από τις ανεπτυγμένες, όσο κι από τις αναδυόμενες αγορές, εάν η οικονομία παραμείνει ευάλωτη η Fed ενδέχεται να αναλάβει επιπρόσθετη δράση στο εγγύς μέλλον.

 

Η προσέγγιση «σοκ και δέους» της Fed, σύμφωνα με την ανάλυση της Pimco, είχε σαφώς ως στόχο τον περιορισμό της διόρθωσης της αγοράς μετοχών και τη σταθεροποίηση των ευρύτερων οικονομικών συνθηκών. Οι μειώσεις των επιτοκίων δεν μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού, ούτε και είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για την αντιμετώπιση των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού. Ωστόσο, μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος, όπου οι χρηματοοικονομικές συνθήκες θα μετριάσουν το οικονομικό σοκ αντί να το επιδεινώσουν.

 

Πρώτα απ’ όλα, η Fed θέλει να αποφύγει μια κρίση εμπιστοσύνης που θα διαταράξει τις δημόσιες πιστωτικές αγορές και θα αποδιοργανώσει τον τραπεζικό δανεισμό. Χωρίς δράσεις της Fed για την άμβλυνση του πανικού στην αγορά, η πίστη θα μπορούσε να γίνει πιο «σφιχτή» την ίδια στιγμή που οι ασθενέστερες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα ταμειακών ροών που συνδέονται με τις παγκόσμιες διαταραχές στον τομέα της μεταποίησης και του εμπορίου ή με εγχώριες διαταραχές στους κλάδους των ταξιδιών και των υπηρεσιών. Τα ταξίδια και ο τουρισμός αποτελούν περίπου το 3% της αμερικανικής οικονομίας, ενώ οι μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές αντιπροσωπεύουν συλλογικά πάνω από το 30% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.

 

Ένα ξέσπασμα του ιού στις ΗΠΑ που θα διατάρασσε τη δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές θα μπορούσε να συμπιέσει την ανάπτυξη. Και μεγάλα κομμάτια της εταιρικής ιδιωτικής πιστωτικής αγοράς είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε μια γενική επιδείνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Η ιδιωτική πίστη, η μοχλευμένη δανειοδότηση και οι αγορές υψηλών αποδόσεων διατηρούν μεγάλες συγκεντρώσεις χρέους σε τομείς που είναι εξαιρετικά κυκλικοί. Επιπλέον, οι τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των τυχερών παιχνιδιών, της φιλοξενίας και των αεροπορικών εταιρειών φαίνονται ευάλωτοι σε μια μεγαλύτερη εξάπλωση της νόσου στις ΗΠΑ, η οποία θα περιορίσει τα ταξίδια και τον τουρισμό.

 

Η ιστορία διδάσκει ότι οι επιδημίες τείνουν να έχουν προσωρινές επιπτώσεις στις οικονομίες και τις αγορές. Παρόλα αυτά, οι φαινομενικά προσωρινές διαταραχές των εσόδων, αν παραταθούν, μπορούν να οδηγήσουν σε πτωχεύσεις, αύξηση της ανεργίας και άλλες δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία προτού υπάρξει τελική ανάκαμψη. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% της απασχόλησης των ΗΠΑ, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις σφιχτότερες πιστωτικές συνθήκες και τη βραδύτερη ανάπτυξη.

 

Με αυτό κατά νου, η αντίδραση των χρηματιστηριακών και πιστωτικών αγορών στην ανακοίνωση της Fed είναι ανησυχητική. Μετά από μια αρχικά θετική αντίδραση, η αμερικανική αγορά μετοχών κινήθηκε πτωτικά και τα πιστωτικά spread διευρύνθηκαν. Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τη μείωση των επιτοκίων, ο επικεφαλής της Fed Jerome Powell σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι ικανοποιημένη από τον τρέχοντα προσανατολισμό της νομισματικής πολιτικής.

 

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη πτώση των αγορών μετοχών υποδηλώνει ότι η Fed ίσως χρειαστεί να κάνει περισσότερα και πολύ άμεσα για τη σταθεροποίηση των οικονομικών συνθηκών. Εν τέλει, ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετες ενέργειες στήριξης των τραπεζών και εξασφάλισης επαρκούς ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα.

 

Πηγή: Pimco

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....