| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Moody's: Οι μεταρρυθμίσεις μονόδρομος για την αναβάθμιση

 

Παρασκευή, 22/05/2020

 

   Share

 

H πανδημία του κορωνοϊού έβαλε φρένο στην τάση βελτίωσης του πιστωτικού προφίλ της Ελλάδας. Παρότι το οικονομικό σοκ αναμένεται να είναι παροδικό, τα υψηλά επίπεδα χρέους δεν αφήνουν περιθώρια παρέκκλισης από το δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των μεταρρυθμίσεων, σημειώνει ο οίκος Moody's σε έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

 

 

Σύμφωνα με τη Moody's τα αυξημένα επίπεδα δημοσίου χρέους -στο 177% του ΑΕΠ στα τέλη του 2019- ασκούν πιέσεις στο πιστωτικό προφίλ της χώρας. Παρότι αναμένεται ότι το σοκ από την πανδημία θα είναι παροδικό, εντούτοις έχει ανακόψει τις τάσεις βελτίωσης του πιστωτικού προφίλ της χώρας. Να σημειωθεί ότι η Moody's αξιολογεί την Ελλάδα στην κατηγορία Β1, με σταθερή προοπτικής.

 

«Τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η κυβέρνηση που εξελέγη τον περασμένο Ιούνιο έκανε μια πολλά υποσχόμενη αρχή, με πρόγραμμα εστιασμένο στις μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει η Κάθριν Μιούλμπρονερ, senior vice president της Moody's. «Όμως θα πρέπει να διατηρηθεί η συνετή δημοσιονομική στάση τα επόμενα χρόνια, ώστε να διασφαλισθεί μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του χρέους. Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν τα προηγούμενα χρονια θα πρέπει να ενισχυθούν», σημειώνει χαρακτηριστικά. 

 

Μεταξύ των παραμέτρων που ενδυναμώνουν το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας είναι ο σχετικά ευκατάστατος πληθυσμός, ένα ήπιο προφίλ εξυπηρέτησης χρέους που αφήνει περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας, καθώς και η σημαντική στήριξη από πλευράς Ευρωζώνης.

 

Η Moody's αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας, εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της προς την Ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων και οι μεταρρυθμίσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και τις ισχυρότερς επενδύσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνέβαλλε μια νέα ώθηση για την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου, καταλήγει η έκθεση.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....