Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

07:55 - 05/11/18

Moody's: Credit positive για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τα stress tests

 

Θετικά αποτιμά ο Moody's τα αποτελέσματα των stress tests, που διενήργησαν η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA). Σύμφωνα με τους αναλυτές του αμερικανικού οίκου αυτά αποκαλύπτουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σήμερα πιο ανθεκτικές σε ενδεχόμενη κρίση σε σχέση με το 2016, γεγονός που αξιολογείται ως credit positive. 

 

 

Ειδικά σε σχόλιο προς τους επενδυτές, οι αναλυτές της Moody's αναφέρουν πως αυτή τη φορά τα κριτήρια της EBA ήταν πιο αυστηρά από ποτέ και πιο κοντά σε εκείνα της Federal Reserve των ΗΠΑ. Παρά την αυστηρότητα, οι φόβοι για τριγμούς σε ιταλικές τράπεζες ή στην γερμανική Deutsche Bank δεν επιβεβαιώθηκαν. Και οι 48 μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης (εκ των οποίων 33 της Ευρωζώνης) πέρασαν με επιιτυχία το άτυπο όριο του 5,5% στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET 1, στο δυσμενές σενάριο. Οι χειρότερες επιδόσεις ήρθαν από τις βρετανικές τράπεζες. 

 

Στο δεσμένο σενάριο ο CET 1 κατά μέσο όρο μειώθηκε κατά 395 μονάδες βάσης στο 10,1%, έναντι πτώσης κατά 340 μονάδες βάσης στο 9,2% στα stress tests του 2016. Αυτό σημαίνει ότι έκτοτε έγιναν σημαντικά βήματα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να ενισχύσουν περαιτέρω τα κεφαλαιακά μαξιλάρια τους. 

 

Οι αθροιστικές εκτιμώμενες ζημίες ήταν επίσης χαμηλότερες, στα 534 δισ. ευρώ έναντι 552 δισ. στη δοκιμασία του 2016. Αντιστοιχούν στο 6,3% των συνολικών σταθμιζόμενων σε ρίσκο στοιχείων ενεργητικού ή στο 43,6% του CET1.  Τις καλύτερες επιδόσεις επέδειξαν οι τράπεζες της Σουηδίας και της Νορβηγίας. Μετά τις βρετανικές, πιο αδύναμες εμφανίστηκαν οι αυστριακές, οι ιταλικές και οι ισπανικές.

 

Υπενθυμίζεται ότι ελληνικές και πορτογαλικές τράπεζες δεν συμμετείχαν στα τεστ. 

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....